Ізраїль вивів на орбіту супутник «Офек-13»

Новини

Космічне та супутникове управління в Управлінні оборонних досліджень та розробок міністерства оборони Ізраїлю, Армія оборони Ізраїлю та концерн Israel Aerospace Industries (IAI) здійснили цієї ночі о 2 годині 10 хвилин за ізраїльським часом успішний запуск супутника «Офек-13». Запуск відбувся на полігоні у центральному районі країни за допомогою ізраїльської ракети-носія «Шавіт».

Про це повідомляє прес-служба міністерства оборони Ізраїлю.

Супутник успішно вийшов на орбіту, почав передачу даних та завершив початкову серію перевірок відповідно до початкових планів запуску.

Інженери міністерства оборони та IAI продовжать заплановані перевірки, перш ніж у найближчому майбутньому супутник розпочне повну оперативну діяльність.

Супутник «Офек-13» був розроблений на основі досвіду міністерства оборони та IAI з виробництва ранніх супутників серії «Офек» (у перекладі з івриту «горизонт»), що запускаються з 1988 року.

У процесі розробки також брали участь розвідувальний підрозділ 9900 Армії оборони Ізраїлю та ВПС Ізраїлю. IAI є генеральним підрядником з розробки системи моніторингу супутників, ракет-носіїв та наземних станцій. Проєктом керує ракетно-космічна група на чолі з міністерством оборони разом із ELTA, дочірньою компанією IAI, та підрозділом MLM. Двигуни ракети-носія були розроблені концерном Rafael Advanced Systems та державною компанією Tomer.

Як тільки супутник буде визнаний повністю готовим до роботи, міністерство оборони передасть його розвідувальному підрозділу Армії оборони Ізраїлю 9900 для оперативної експлуатації.

Командир підрозділу 9900, бригадний генерал Ерез Аскаль: «Цей успішний запуск є важливим кроком для ізраїльського оборонного відомства і для нашого підрозділу, зокрема, і позиціонує нас як регіональну та міжнародну космічну державу. Я хотів би подякувати нашим партнерам у космічному співтоваристві; наша робота лише розпочалася. Бійці та командири нашого підрозділу працюватимуть цілодобово, щоб забезпечити успішну експлуатацію супутника та надати повну оперативну розвідувальну картину».

Президент та генеральний директор IAI Боаз Леві: «Супутник Офек-13, запущений сьогодні, є додатковим доказом потужності IAI як космічного центру Ізраїлю та значного внеску концерну до ізраїльського оборонного потенціалу. Відтепер Ізраїль отримає передові можливості для розвідки. «Офек 13» є передовим у своєму роді супутником з унікальними можливостями радіолокаційного спостереження. Він дозволить збирати розвіддані в будь-яких погодних умовах та умовах видимості, тим самим покращуючи якість нашої стратегічної розвідки. Супутник створений на основі новаторських технологій ізраїльського виробництва та приєднається до сузір’я супутників «Офек», створених нашим концерном. Запуск завершує тривалий і складний процес розробки та створення супутника під керівництвом найяскравіших розумів IAI разом із міністерством оборони Ізраїлю та іншими оборонними підприємствами».

Глава управління космосу та супутників міністерства оборони Аві Бергер: «Офек-13 — це супутник радіолокаційного синтезування апертури (SAR) з найпередовішими можливостями свого роду, повністю розроблений в Ізраїлі. Запуск пройшов успішно, початкові свідчення із супутника також дуже хороші. Протягом найближчих тижнів ми завершимо технічні випробування та отримаємо перші знімки перед передачею супутника в оперативне використання армії. «Офек-13» приєднається до інших супутників «Офек», які Міністерство оборони та Армія оборони Ізраїлю експлуатують у космосі протягом багатьох років. Використовуючи SAR, новий супутник дасть нам можливість, серед іншого, отримувати денні та нічні зображення та значно покращить можливості розвідки Ізраїлю з космосу на довгі роки».

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: