Повідомлення ДКА щодо ситуації з аварійним пуском ракети-носія «Вега С»

Головні теми

Україна завжди пишалася своєю участю у знакових європейських космічних проєктах та продовжує робити свій вклад досвідом та можливостями в успішну реалізацію проєктів з дослідження космосу під керівництвом Європейського космічного агентства. Навіть під час війни українська космічна промисловість продовжує високо цінувати свій імідж надійного партнера на світовому космічному ринку та робити все можливе для підтримки такого іміджу шляхом своєчасного надання послуг та постачання продукції високої якості нашим міжнародним партнерам.

Встановлений практичний діалог з європейськими партнерами в рамках поточних космічних проєктів завжди був важливим для української космічної промисловості, а сьогодні набуває особливої важливості на шляху до інтеграції в європейське космічне співтовариство.

В очікуванні результатів розслідування можливих причин, що спричинили нещодавню аварію під час пуску європейської ракети-носія «Вега С», від наших європейських колег, Державне космічне агентство України дізналося з європейської преси про Заяву Європейського космічного агентства щодо таких можливих причин. Заяву, яка базується на висновках Незалежної Комісії з Розслідування та яка, нажаль, не залишає підґрунтя для подальших дискусій та кидає тінь на репутацію космічної промисловості України.

З усією належною увагою та повагою до точки зору наших європейських колег зі спеціально призначеної Незалежної Комісії з Розслідування Державне космічне агентство України вважає, що представлені висновки залишаються передчасними та такими, що все ще можуть потребувати подальшого розслідування з метою визначення того, чи можуть існувати додаткові фактори, які призвели до невдалого пуску РН «Вега С».

Державне космічне агентство України вважає за важливе підкреслити, що вся продукція, яка постачалася українською космічною промисловістю нашим європейським партнерам, повністю відповідала вимогам, які пред’являлися до цієї продукції. Українські фахівці, які взяли участь у певній частині розслідування, до якої вони були допущені, представили власні думки та пропозиції, які, об’єктивно, не знайшли свого відображення у висновках Незалежної Комісії з Розслідування.

Якими б не були причини, що спонукали наших європейських колег поквапитися з нещодавньою заявою, Державне космічне агентство України закликає наших європейських партнерів провести додатковий розгляд та аналіз, які б враховували інші потенційні фактори, а також пропозиції, які були запропоновані українськими експертами.

Українська космічна промисловість завжди була та залишається прихильником прозорості та відкритості у відносинах з нашими іноземними партнерами та продовжує робити все від неї залежне задля успіху наших партнерів в їх амбітних космічних намаганнях.

Джерело: ДКА

Читайте також: Другий пуск РН Vega C пройшов невдало

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: