Підсумки космічної діяльності країн світу в 2022 році від Олександра Железнякова

Новини

О.Б. Железняков,
історик космонавтики

Енциклопедія “Космонавтика”

Минулий рік запам’ятається нам усім. Хочемо ми того чи не хочемо. Але запам’ятається. Насамперед, тими подіями, які відбувалися на поверхні нашої рідної планети. Їхній вплив відчуватиметься ще дуже довго. Та й самі події далекі від завершення.

Але про це в даному огляді я не писатиму нічого. По-перше, щоб не сказати щось зайве. По-друге, щоби когось не образити. І, по-третє, щоб відокремити космонавтику від решти. Хоча зробити це дуже важко.

Але для мене освоєння космічного простору було, є і буде справою всього людства. І оцінюватиму досягнення в цій сфері я буду тільки в цілому, а не стосовно тієї чи іншої країни, чи групи країн, чи на основі тих протиріч, які існують між людьми.

Ось така преамбула традиційного щорічного огляду, в яких я намагаюся зібрати воєдино все основне, що пов’язано з ракетно-космічною галуззю, розповісти про успіхи і розчарування в процесі підкорення Всесвіту, про людей, які роблять космос ближчим.

2022-му космічного року, що минув, важко дати коротку і однозначну характеристику. Дуже він багатогранний. У ньому стільки всього переплелося, що навіть за серйозного аналізу важко розібратися. Не кажучи вже про короткий огляд.

З одного боку, минулого року було зроблено важливі кроки щодо повернення людини на Місяць. І це не тільки місія Артеміда-1, про яку буде розказано далі. Але й оголошення китайських планів щодо відправлення людини на Місяць. Зробити це вони мають намір трохи пізніше, ніж американці, десь упродовж найближчих десяти років (американці анонсували свою висадку у 2025 році).

Місяць – це наше з вами найближче майбутнє. Тож це важливо.

Однак, з іншого боку, багато космічних проєктів, які могли б закласти основу для нових напрямів вивчення космічного простору, із розряду «запланованих» перейшли до розряду «відкладених». Не було б так страшно, якби йшлося про затримки у кілька місяців чи кілька років. Але вони відкладаються не просто надовго, але ставиться під сумнів можливість їхньої реалізації хоч колись. Це і стосовно Венерою, і стосовно Марсом, і стосовно зовнішніх планет Сонячної системи.

Прикро, що на перегляд зазнали не лише космічні програми окремих країн, а й міжнародні проєкти. Як відомо, освоювати космос вигідніше та ефективніше разом, ніж порізно. Але людство завзято йде самим неефективним маршрутом.

Є ще по-третє, що варто відзначити – минулого року знову гостро постало питання недопущення мілітаризації космічного простору. Чим це може закінчитися, думаю, всі чудово розуміють. Але й те, що робиться сьогодні, також особливої радості не викликає, хоча до «зіркових війн» поки що далеко. І хочеться сподіватися, що цей термін так і залишиться уявою фантастів і ніколи не стане реальністю.

І ще один маленький «нюанс» до загальної характеристики минулого року – провідні космічні держави стали надавати набагато менше інформації про ті космічні апарати, які вони запускають. Йдеться, в основному, про Китай і Росію. Мало того, що ми часто не знаємо про призначення супутників (для військових апаратів це нормально), так ще й про самі запуски ми почали дізнаватися постфактум. А ось це зовсім не тішить – що менше даних, то важче розуміти те, що відбувається.

Ну а поки що є хоч якісь джерела інформації, давайте оцінимо 2022 рік і спробуємо зрозуміти, яких рубежів змогла досягти світова космонавтика і куди вона рухатиметься в найближчому майбутньому.

Минулого року у різних країн світу стартували 186 ракет-носіїв, метою яких було виведення на навколоземну орбіту корисного навантаження різного призначення. Із цього числа 179 стартів були успішними. Ще 6 закінчилися аваріями на різних ділянках виведення.

Це максимальна інтенсивність пускової активності людства за всі роки космічної ери – один старт на два дні. Рекорди попереднього року, 145 пусків загалом та 135 успішних пусків, перевищено на 41 та 44 відповідно.

У чисельному «вираженні» 2022-й «пусковий» рік виглядає наступним чином:

Детальніше з результатами минулого космічного року можна ознайомитися в огляді за посиланням: word-версія

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: