Основні події у космічній діяльності України у 2022 році

Новини

13 січня 2022 року американська ракета-носій Falcon 9 вивела на навколоземну орбіту український КА ДЗЗ «Січ-2-30». Умови кластерного запуску не дозволили встановити стійкий зв’язок з КА під час двох перших сеансів і забезпечити побудову його штатної орієнтації. Це призвело до розрядження акумуляторної батареї, в результаті чого КА втратив працездатність. Наземна приймальна станція КА «Січ-2-30» виконує штатну роботу з іншими супутниками ДЗЗ.

19 лютого 2022 року з космодрому США на острові Уоллопс відбувся 16-й пуск ракети-носія «Антарес», яка успішно вивела на орбіту космічний корабель Cygnus з корисним вантажем для МКС. Основну конструкцію першого ступеня ракети-носія «Антарес» розроблено та виготовлено в Україні. Підготовку PH «Антарес», її випробування та пуск проведено за участю українських фахівців.

На початку березня 2022 року віце-прем’єр-міністр України та міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров звернувся до керівника компанії Space X Ілона Маска з проханням надати доступ до системи супутникового Інтернету Starlink. Вже через тиждень перші 500 терміналів Starlink було доставлено в Україну. Всього на кінець 2022 року в Україні працюють понад 20 тисяч терміналів Starlink.

13 липня 2022 року з європейського космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся перший пуск модернізованої європейської ракети-носія Vega-C. Ракета вивела на орбіту італійський супутник LARES-2 та шість європейських кубсатів. Блок маршового двигуна РД-843 рушійної установки верхнього ступеня РН Vega-С розробило КБ «Південне» та виготовило «ВО Південмаш». Також КБ «Південне» створило для твердопаливного ракетного двигуна третього ступеня вкладиш критичного перерізу з вуглець-вуглецевого композиційного матеріалу, який суттєво збільшує потяг двигуна.

У серпні 2022 року Благодійний фонд українського волонтера Сергія Притули уклав угоду з фінською компанією ICEYE, згідно якої Збройним Силам України надано оперативний доступ до радіолокаційних знімків одного із супутників компанії та архіву супутникових даних усього орбітального угруповання. Це дозволяє отримувати зображення поверхні Землі незалежно від наявності освітлення та хмарності.

1 жовтня 2022 року американська компанія Firefly Aerospace здійснила перший успішний пуск легкої РН «Альфа» з космодрому США Ванденберг. Декілька невеликих КА було виведено на навколоземну орбіту. РН «Альфа» створила американсько-українська команда бізнесмена Максима Полякова, якій свого часу врятував компанію Firefly Aerospace, вклавши в неї чимало коштів та залучивши досвідчених інженерів із Дніпра. На початку 2022 року Максим Поляков був змушений продати свою частку 58% у компанії Firefly Aerospace на вимогу уряду США. В Україні (у м. Дніпрі) Firefly Aerospace представлена дочірньою компанією – ТОВ «Файєрфлай Аероспейс Україна».

8 жовтня 2022 року англійська компанія Skyrora здійснила невдалу спробу запуску власної суборбітальної ракети Skylark L зі стартового майданчика в Ісландії. Ракета впала в Норвезькому морі за 500 метрів від місця старту. Компанію Skyrora створено у 2017 році уродженцем України Володимиром Левикіним. Її головний офіс знаходиться в Единбурзі, в Україні (у м. Дніпрі) Skyrora представлена дочірньою компанією ТОВ «Скайрора ЮА».

7 листопада 2022 року з космодрому США на острові Уоллопс відбувся 17-й пуск ракети-носія «Антарес», яка вивела на орбіту космічний корабель Cygnus з вантажем для Міжнародної космічної станції. Основну конструкцію першого ступеня ракети-носія «Антарес» розроблено та виготовлено в Україні. Підготовку PH «Антарес», її випробування та пуск проведено за участю українських фахівців.

26 листопада 2022 року ракетою-носієм Falcon-9 було відправлено на МКС обладнання для експериментів учнів Малої академії наук України. Переможцями української програми шкільних космічних експериментів стали дві команди: з Рішельєвського наукового ліцею (м. Одеса) та з Харківської гімназії №47. Учасники команд спостерігали на мисі Канаверал за стартом ракети-носія. Наступної доби космічний корабель Dragon з мінілабораторіями українських учнів успішно пристикувався до МКС.

21 грудня 2022 року з європейського космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся другий пуск модернізованої європейської ракети-носія Vega C. Ракета-носій повинна була вивести на орбіту два європейські супутники ДЗЗ Pleiades Neo. Однак аномальна робота другого ступеня ракети-носія Vega C призвела до аварійного завершення місії.

Микола Мітрахов

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: