Експерименти українських школярів – у космосі!

Новини

Американська компанія SpaceX здійснила запуск вантажного корабля Dragon у рамках 26-ї комерційної місії з доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію. Ракета-носій Falcon 9 разом із кораблем стартувала з майданчика космодрому на мисі Канаверал у Флориді о 14:20 за місцевим часом (22:20 за київським часом). Стикування корабля з МКС має відбутися вже сьогодні, 27 листопада о 15:30 за київським часом.

Приблизно через 8 хвилин після старту перший ступінь ракети Falcon 9 здійснив посадку на спеціальну плавучу платформу Just Read the Instructions в Атлантичному океані. Зазначимо, що в рамках цієї місії SpaceX задіяла корабель Dragon і перший ступінь Falcon 9, які раніше не використовувалися у космічних пусках. Загалом цього року SpaceX вже провела 54-й космічний пуск.

Корабель Dragon доставить на МКС близько 3,5 тон вантажу, включаючи запас продовольства, різне обладнання для проведення наукових експериментів та нові сонячні батареї ISS Roll-Out Solar Arrays (iROSA). Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США продовжує реалізацію програми Veggie, яка передбачає проведення серії експериментів із вирощування в космосі різних рослин та квітів. Сьогодні серед вантажів корабля Dragon на МКС вирушило насіння низькорослих томатів Red Robin, яке астронавти намагатимуться виростити на МКС. Цей досвід може бути корисним для майбутніх тривалих космічних місій.

Цього разу за запуском Dragon особливо уважно спостерігали і українці. Адже в рамках програми шкільних космічних експериментів 2 команди від України відправили на ракеті Ілона Маска справжні мінілабораторії для дослідження мікрогравітації на міжнародну космічну станцію.

Про це повідомив у Facebook директор програми в Україні та освітній дипломат Євген Кудрявець.

Прямо зараз ракета SpaceX з українськими шкільними експериментами від Малої академії наук України покинула Землю та прямує до Міжнародної космічної станції.

Я не вірю, що пишу це, але ми в космосі.

Три переноси вильоту, рік підготовки та перевірок, і ми частина американської космічної програми. Колись я напишу пост на тему – як це дізнатись про перенос вильоту за 57 секунд до запуску.

Україна, МАН, наші учні та вчителі. Ми в космосі. Це саме те, що нам так зараз потрібно. Віра, мотивація, натхнення.

Перші учні, проекти яких в космосі – Гімназії 47 Харків, Рішельєвський ліцей.

Новина, якою як директор програми в Україні та освітній дипломат я пишаюсь найбільше за 12 років нашої роботи.

Ми в космосі.

Як повідомляється на сайті Малої академії наук, ще минулоріч МАН взяла участь у програмі шкільних космічних експериментів (Student Spaceflight Experiments Program, SSEP) — це комплексна програма з розвитку наукової та STEАM-освіти. SSEP націлена на виховання нового покоління науковців і винахідників.

У пілотному конкурсі 2021 року переможцями стали дві команди. Юні науковці спостерігали за відльотом ракети з їхніми проєктами на мисі Канаверал. Також учасники команд проведуть експерименти на Землі під наглядом експертів «Nanoracks», NASA та NCESSE — це обов’язково для завершення місії.

Команда з Рішельєвського наукового ліцею (м. Одеса) — це учні 8 класу Андрій Гриб і Микита Скрипник. Спільно з науковою керівницею Анастасією Маслечко хлопці досліджуватимуть вплив мікрогравітації на калій(III) гексаціаноферат.

Внаслідок експерименту діти з’ясують, чи впливає відсутність гравітації на процес формування кристалів калій(ІІІ) гексаціаноферату, їх розміри, кількість та форму.

Команда Харківської гімназії №47 (м. Харків) — це 11-класники Михайло Гарькавець, Владислав Волков, Софія Давидова та Єлизавета Садчикова. Разом із науковим керівником Андрієм Самойловим вони вирішили дослідити вплив мікрогравітації на структуру пломб і міцність їх з’єднання із зубами.

Від започаткування програми у 2010 році понад 134 600 школярів подали більш ніж 27 230 пропозицій досліджень у космосі. А для відправки на космічну станцію відібрали 340 шкільних експериментів.

Приємно, що цього року у космос полетіли дослідження і українських школярів. Їх не спинило ані повномасштабне вторгнення, ані пряме влучання російського снаряду в Харківську гімназію №47.

Учасники команд дистанційно доопрацювали свої проєкти, які відповідають усім інженерним і технологічним вимогам космічних польотів.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: