На МКС відправили теплицю для вирощування нуту

Новини

Наразі NASA досліджує виробництво в космосі свіжих продуктів, яке вимагає мінімальних ресурсів і призводить до мінімальних відходів. Хоча урядова організація США досягла успіху у вирощуванні салату, капусти та гіркого перцю в космосі за програмою під назвою «Veggie», вона ніколи не намагалася вирощувати нут. Джонатан Вайнтрауб, який є одним із трьох засновників SpaceIL, ізраїльської некомерційної організації, найбільш відомої своєю спробою посадити космічний корабель на Місяць, запропонував додати нут до програми з кількох причин: він є суперфудом, наповненим білком, залізом, фосфором і фолієвою кислотою. Цю культуру легко вирощувати, і вона швидко дозріває, пише SEEDS.

19 лютого Вайнтрауб і команда вчених та інженерів з Ізраїлю та Стенфордського університету відправили закриту мініатюрну теплицю, розміром з літровий пакет соку на вантажному транспортному корабелі Cygnus (NASA). Насіння буде доставлено на американську сторону МКС у герметичній мініатюрній теплиці.

Усередині білої металевої коробки-теплиці міститься 28 насінин нуту, які Вайнтрауб і його команда спробують проростити та виростити — дистанційно, за допомогою спеціального програмного забезпечення — у середовищі, вільному від гравітації та природного світла. Рослини в теплиці вирощуватимуть протягом одного місяця, потім нут охолодять, щоб повернути на Землю в червні.

Крім того, учні середніх і старших класів у 1000 класних кімнатах по всьому Ізраїлю вирощуватимуть нут у таких же ящиках-теплицях, як той, що полетів на МКС. Ця ключова контрольна група порівнюватиме процеси вирощування нуту під дією сили тяжіння з процесами вирощування в космосі без неї.

Вид всередині міні-теплиці з проекту «Космічний хумус», сфотографований 18 лютого 2022 року на острові Уоллопс, штат Вірджинія. (Ларрі Френч / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images через AFP)

Цікаво, що культуру в космосі вирощуватимуть без ґрунту. Вайнтрауб і його команда попросили компанію Haifa Group, яка виробляє специфічні для рослин добрива, створити наповнений поживними речовинами гель, в якому будуть рости коріння нуту. У цьому гелі встановили мініатюрну камеру, щоб спостерігати за корінням насіння і бачити, в якому напрямку воно рухається без впливу сили тяжіння.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: