Європа побудує власне низькоорбітальне угруповання супутників зв’язку

Головні теми

Європейський Союз оприлюднив план створення супутникової системи на низькій навколоземній орбіті, яка забезпечить широкосмуговий доступ в інтернет. Вона дозволить знизити залежність блоку від іноземних компаній і захистити ключові сервіси зв’язку і дані від зовнішнього втручання. Повідомляє Finance.ua.

Вартість проєкту оцінюється в 6,8 млрд євро з фінансуванням як з державних, так і з приватних джерел. Єврокомісія планує направити на реалізацію проєкту зі свого бюджету 2,4 млрд євро в період з 2022 по 2027 рік, інші кошти надійдуть від країн ЄС, Європейського космічного агентства і приватних компаній. Ця програма, як очікується, буде запущена наступного року.

Комісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон (Thierry Breton) заявив у понеділок французькому телеканалу BFM, що Європі необхідно мати власне угруповання інтернет-супутників. За його словами, реалізація проєкту допоможе зміцнити кібербезпеку і стійкість телекомунікаційної інфраструктури країн ЄС, забезпечивши при цьому швидкісним широкосмуговим доступом в інтернет жителів Європи і Африки.

Наразі в цьому сегменті домінує компанія Ілона Маска (Elon Musk) SpaceX, яка запустила близько 2000 інтернет-супутників для угруповання глобальної мережі інтернет-покриття Starlink. Компанія має перевагу перед іншими провайдерами завдяки можливості використання для запуску супутників власних багаторазових ракет.

Засновник компанії Amazon Джефф Безос (Jeff Bezos) теж планує створити аналогічну супутникову систему під назвою Project Kuiper.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: