Європейський союз готується відбивати російську загрозу у космосі

Головні теми

Метою Євросоюзу у середньостроковій та довгостроковій перспективі може стати створення справжнього європейського космічного командування.

Блок європейських країн має намір розширити оборонний вимір у існуючих та майбутніх інфраструктурах ЄС, а на наступний рік прийняти власну «Космічну оборонну стратегію». Про це повідомив єврокомісар Тьєррі Бретон на 14-й космічній конференції ЄС.

За словами комісара, космічний простір експонентно є спірною областю.

«Недавнє випробування російської протиракети ясно показало це. Космос — стратегічна область, де зараз змагаються великі держави. Ми не можемо бути наївними. Європа має захищати свої інтереси та свободу дій у космосі», – сказав Бретон.

Насамперед, на думку чиновника, Європі слід озброїтися космічною інфраструктурою зв’язку, для чого буде створено надзахищену інфраструктуру з використанням квантового шифрування. Потім Блок займеться визначенням європейської стратегії управління космічним рухом та стратегією стимулювання інновацій у космосі.

Виступ комісара Тьєррі Бретона на 14-й Космічній конференції ЄС

Бретон також оголосив створення інвестиційного фонду CASSINI Space з EIF. Він розгорне інвестиційний потенціал у розмірі не менш як 1 мільярд євро для підтримки європейських космічних стартапів, які хочуть масштабуватися.

Нові європейські космічні інфраструктури стануть подвійного призначення за задумом, від початку інтегруючи потреби оборони. Наприклад, безпечна інфраструктура зв’язку може бути оснащена корисним навантаженням на супутниках LEO, що дозволить контролювати космос із космосу.

За словами Бретона, 2022 стане роком європейського космосу, роком «коли ми конкретно і повністю інтегруємо оборонний і стратегічний космічний аспект у наш підхід і політику».

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: