Підтверджено реєстрацію частотно-орбітального ресурсу українського супутника «Січ-2-30»

Новини

Частотно-орбітальний ресурс для супутника Січ-2-30 включений до Міжнародного довідкового регістру частот МСЕ на всіх запланованих орбітах.

Міжнародний союз електрозв’язку (МСЕ) підтвердив реєстрацію частотно-орбітального ресурсу нового українського космічного супутника «Січ-2-30».

Про це повідомляється на сайті Українського державного центру радіочастот.

Третій за період Незалежності та перший за останні десять років космічний супутник  «Січ-2-30» планується до запуску в грудні. Для належного забезпечення функціонування космічного апарату Україна подала заявку щодо включення частотно-орбітального ресурсу для експлуатації «Січ-2-30» до Міжнародного довідкового регістру частот МСЕ на запланованих орбітах.

Технічні експерти МСЕ перевірили заявку України на відповідність вимогам електромагнітної сумісності з наземними службами радіозв’язку. Позитивне рішення було опубліковано 19 жовтня 2021 року в Міжнародному інформаційному циркулярі частот №2957.

Усі роботи з реєстрації частотно-орбітального ресурсу для супутника «Січ-2-30» проводились ДП «Український державний центр радіочастот» на замовлення Національного центру управління та випробувань космічних засобів.

«Завершення процесу реєстрації частотно-орбітального ресурсу для супутника «Січ-2-30» є важливим кроком для здійснення запуску українського космічного апарату дистанційного зондування Землі. — пояснює директор науково-методичного департаменту ДП «Український державний центр радіочастот» Володимир Корсак. — Це дозволить Україні як державі-члену МСЕ здійснювати належний міжнародний правовий захист його частотних присвоєнь від можливих шкідливих радіозавад. УДЦР готовий до виконання своїх обов’язків у межах важливого державного проекту».

Довідково

Загальне керівництво роботами здійснювали Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Адміністрація Держспецзв’язку та Державне космічне агентство України. Заходи виконувались у відповідності до «Положення про порядок взаємодії органів державної влади при здійсненні міжнародно-правового захисту радіочастотного ресурсу України», затвердженого наказом Адміністрації ДССЗЗІ від 25.06.2013 року №338/435.

МСЕ, Міжнародний Союз Електрозв’язку (англ. International Telecommunication Union, ITU)  розподіляє радіочастотний спектр і супутникові орбіти в глобальному масштабі, розробляє технічні стандарти, що забезпечують можливість ефективного приєднання мереж і технологій, і прагне поліпшити доступ до ІКТ для спільнот усього світу, які недостатньо обслуговуються.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: