Причини аварії травневої місії Rocket Lab

Новини

Rocket Lab оголосила, що завершила ретельний аналіз причин аномалії, яка привела до аварії місії Running Out Of Toes, запущеної 15 травня 2021 року, повідомляє Spacenews.com.

“Ми провели ретельну внутрішню перевірку, зібравши свою групу для розслідувань під наглядом FAA. Група вивчила тисячі каналів телеметрії і безліч даних, опрацьовуючи великий список можливих причин аварії, щоб визначити точну причину події.

Після розслідування ми прийшли до висновку, що проблема виникла в системі запалювання двигуна Rutherford другого ступеня майже через 3 хвилини 20 секунд після старту місії. Це викликало спотворення даних в комп’ютері двигуна, що в свою чергу призвело до відхилення управління вектором тяги (TVC) двигуна за межі номінальних параметрів. Це призвело до того, що комп’ютер двигуна дав команду на зупинку насоса, тим самим відключивши двигун.

Несправність запалювання виникла в результаті раніше не фіксувалися відмови в системі, який виникає при унікальному наборі показників тиску і умов навколишнього середовища. Проблема не була виявлена ​​під час великих передпольотної випробувань для цієї місії, включаючи більше 400 секунд роботи цього конкретного двигуна і понад 1500 запусків двигунів в цілому 17 успішних орбітальних запусках.

Rocket Lab провели модифікацію конструкції системи запалювання для двигуна Rutherford, запровадивши надмірність в систему запалювання, щоб запобігти будь-яке повторення такої ситуації в майбутньому.

Розслідування так само підтвердило, що перший ступінь Electron спрацювала бездоганно під час місії і не вплинула на аварійне завершення місії. В результаті ступінь змогла провести успішний вхід в атмосферу і приводнення в океані, як і планувалося, що стало важливою віхою в програмі компанії по перетворенню Electron в багаторазову ракету.

FAA підтвердило, що ліцензія на запуск Rocket Lab залишається активною. Electron повернеться на стартовий майданчик для запуску наступної місії в кінці цього місяця “, – йдеться в заяві компанії.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: