Головний комп’ютер телескопа Hubble вийшов із ладу

Новини

Наразі головний бортовий комп’ютер телескопа Hubble повністю перебуває в оффлайні: інженери із Землі намагаються якомога швидше відновити його нормальну роботу. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Science Alert.

Як передавав минулого тижня Укрінформ, у роботі знаменитого телескопа Hubble стався несподіваний збій, у результаті якого наукові інструменти апарату перейшли в безпечний режим.

Бортовий комп’ютер Hubble потрібен для координації роботи всіх наукових інструментів. Після зупинки 13 червня головний комп’ютер перестав отримувати стандартний сигнал keep-alive, через що перевів усі наукові інструменти в безпечний режим. Фахівці перезапустили комп’ютер, але проблема невдовзі повторилася.

Фахівці припускають, що винуватцем збою може бути модуль пам’яті, який вийшов з ладу. Команда планує перемикнути апарат на один з резервних модулів. Після цього комп’ютеру дадуть попрацювати приблизно день, щоб упевнитися в тому, що проблема дійсно вирішена.

Слід підкреслити, що комп’ютер корисного навантаження Hubble розробили ще в 1980-х роках, останнє оновлення провели у 2009-ому.

Телескоп Hubble виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання Discovery і відтоді передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тис. космічних об’єктів, на основі яких підготовлено близько 13 тис. наукових робіт.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: