США запустили розвідувальний супутник

Головні теми

26 квітня о 23:47 за київським часом з майданчика SLC-6 на авіабазі ВПС США “Ванденберг” в Каліфорнії успішно запустили надважку ракету Delta IV Heavy компанії United Launch Alliance. Носій вивів на проміжну орбіту, за повідомленнями західних експертів, розвідувальний супутник KH-11-18 (Crystal-18) американських військових. Це був 13-й запуск ракети в конфігурації “Хеві”.

За кілька секунд до відриву ракети від землі в систему двигунів для їх охолодження впорснули рідкий водень, який планово спалахнув. Коли горів “непідкислений” O2 водень, з боку здавалося, ніби-то трапилася аварія і ракета зараз вибухне. Це особливість Delta IV Heavy.

Трансляція закінчилася відразу після “відстрілу” головного обтічника. Таймлайну після цього немає: все секретно!

Місія має позначення NROL-82.

СУПУТНИК. Яка корисне навантаження в місії NROL-82 – невідомо. У спільнотах любителів космосу спекулюють, нібито там 19-тонний разведспутнік KH-11 (18) Kennen від Lockheed Martin, який можуть вивести на злегка еліптичну орбіту 260 × 1000 км. Попередній KH-11 (17) був запущений на незвичайну орбіту 74 °; це наштовхує на думку, що апарат, можливо, був варіантом секретного супутника Misty.

Передбачається, що оптика цих супутників з головним дзеркалом до 2,4 м в діаметрі дозволяє їм отримувати зображення поверхні Землі до ~ 15 см на піксель.

РАКЕТА. Delta IV Heavy – двоступенева одноразова ракета компанії Boeing (оператор – United Launch Alliance), найважча в сімействі “Дельта”. Один її запуск обходиться платникам податків в суму не менше $ 400 млн. Володіє другий найбільшої виведеної корисним навантаженням серед всіх експлуатованих ракет в світі після Falcon Heavy від SpaceX. Висота цієї варіації ракети-носія становить близько 71 м, а її стартова маса в повному завантаженні – до 733 т. Вона несе майже 1,8 млн л рідкого водню (паливо) і рідкого кисню (окислювач). На першому місці – двигуни RS-68А, на другий – RL-10B-2.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: