Один з найсильніших піків активності Сонця прогнозують на середину 2020-х

Це цікаво

Американські вчені припустили, що сонячний цикл, що розпочався восени, виявиться одним з найсильніших з моменту відстеження.

Як передає Укрінформ, стаття на цю тему опублікована в журналі Solar Physics.

Сонячноюї циклічністю називають періодичні зміни в активності світила, найбільш вивчений вид якої – зміна кількості плям на ньому. Рівень активності Сонця непостійний, а цикли активності пов’язані з його магнітним полем.

Кожні 11 років полюса Сонця міняються місцями: південь «переїжджає» на північ, а північ – на південь. Що рухає цими процесами – не повністю зрозуміло, але відомо, що в момент, коли стається такий «переїзд», магнітне поле найбільш слабке. Після зміни полюсів активність світила сягає максимуму, а потім знову падає, до наступного «переїзду».

Останній сонячний мінімум стався рік тому, в грудні 2019 го, і сьогодні ми перебуваємо у 25-му за рахунком сонячному циклі. 24-й цикл, який нещодавно завершився  у своєму піковому стані, налічував 116 сонячних плям. Вчені з NASA і Національного управління океанічними і атмосферними дослідженнями США припускали, що нинішній цикл матиме максимальну кількість плям – 115 – тобто його активність буде приблизно такою, як і в минулий 11-річний цикл.

Однак вчений з Університету Меріленд (США) Скотт Макінтош вважає інакше. Він та його колеги вивчили сонячну активність з самого початку спостережень і помітили, що яскраві точки мерехтіння ультрафіолету, пов’язані з циклами активності, переміщаються від полюсів до екватора протягом 20 років, зустрічаючись посередині, цитує статтю Naked Science.

Маючи протилежну полярність, під час такої зустрічі вони нейтралізують одне одного. Ці події нейтралізації і відзначають закінчення одного сонячного циклу і початок наступного. Але проміжок часу між цими подіями може бути різним. І вчені помітили, що між цим періодом часу і інтенсивністю подальшого сонячного циклу існує певний взаємозв’язок: чим коротший часовий відрізок між подіями нейтралізації, тим сильніше наступний сонячний цикл. Саме такі характеристики мав останній цикл, тому фахівці вважають, що в середині 2020-х на нас чекає один з максимумів активності світила.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: