За 9 місяців поточного року підприємства космічної галузі України випустили продукції на суму понад 3 млрд гривень

Економічні аспекти

3 грудня 2019 року відбулося чергове засідання Колегії Державного космічного агентства України, на якому розглянуто підсумки роботи галузі у третьому кварталі поточного року.

Про це повідомляється на сайті ДКА.

Засідання відкрив в.о. Голови ДКА В.С Міхеєв. В своєму вступному слові він підкреслив, що в третьому кварталі галузь працювала в екстремальному режимі. В першу чергу через мінімальне фінансування, відсутність державного замовлення на виробництво космічної техніки, не затвердженої і досі космічної програми на 2020 рік. Проте, завдяки потужному інженерно-виробничому потенціалу та вмілому маркетингу, галузь працювала з прибутком, використовуючи можливості випуску продукції некосмічного напрямку.

За 2019 рік було здійснено 2 пуски РН «Антарес» (спільний проект із США), 2 пуски РН «Вега» (спільний проект з ЄС), поставки системи управління для забезпечення пілотованих місій на РН «Союз». Відправлено на космодром до США перший ступінь РН «Антарес», яка буде стартувати у першому кварталі 2020 року.

В доповіді начальника економічного управління І.В. Дєваєвої зроблено детальний аналіз виробничої, фінансово-економічної діяльності галузі у звітний період.

За 9 місяців нинішнього року підприємства галузі випустили продукції на суму понад 3046,4 мільйони гривень, реалізовано продукції на суму понад 3 мільярди гривень. Обсяги виробництва збільшилися на 9,3 %.

Зокрема, збільшили обсяг товарного виробництва: ДП «КБ Південне» – на 19,4 %, завод « Арсенал» – на 29 %, КП СПБ

«Арсенал» – на 204,9 %, ДП «ВО «Київприлад»» – на 88,9 %.

Експортовано продукції на 2,43 мільярди гривень (на 20 % більше ніж за відповідний період 2018 р.) .

Частка експорту продукції в загальному обсязі реалізації складає 78,8 %. Обсяги імпорту склали 3,1 % від експорту.

Тобто, галузь залишається експортно-орієнтованою. Підприємства отримали за 9 місяців 2019 року чистого прибутку 369,68 мільйони гривень. Рентабельність їхньої діяльності склала 12 %. Номінальна середньомісячна заробітна плата по галузі збільшилася по відношенню до початку року на 5,8 % і складає 9295,9 гривень.

Під час засідання Колегії були заслухані звіти керівників підприємств про виконання контрактів за 9 місяців нинішнього року.

Після обговорення питань порядку денного було прийнято рішення Колегії, спрямоване на подальше поліпшення роботи галузі та успішне завершення завдань 2019 року. 

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: