Firefly успішно запустила ракету з вантажем NASA

Новини

4 липня компанія Firefly Aerospace запустила малу ракету Alpha з космодрому на базі Ванденберг. У межах місії Noise of Summer вона успішно вивела на орбіту вісім супутників на замовлення NASA.

Про це повідомляє Universe Space Tech.

Місія Noise of Summer належала до т. зв. операції швидкого запуску. Її основним завданням була демонстрація можливості компанії з оперативної підготовки ракети Alpha. Фахівці Firefly Aerospace доставили обтічник корисного навантаження на стартовий майданчик і з’єднали його з носієм всього за 14 годин до запланованого запуску. Зазвичай цей процес займає кілька тижнів.

Спочатку запуск Alpha мав відбутися 2 липня. Однак він був скасований за кілька секунд до запалювання двигунів через проблеми з наземним обладнанням. Намічена на 3 липня друга спроба теж була скасована через рішення компанії провести додатковий аналіз даних.

У підсумку запуск відбувся 4 липня. Alpha успішно виконала своє завдання, вивівши на сонячно-синхронну орбіту вісім кубсатів, відібраних NASA в межах ініціативи CSLI. Вона надає розробникам супутників з американських освітніх установ і некомерційних організацій можливість недорогого запуску своїх апаратів у космос.

Цей успіх дуже важливий для Firefly Aerospace. Компанія наочно продемонструвала можливість надання послуг з оперативного запуску вантажів у космос. Крім того, вона показала зростання надійності ракети Alpha. Під час своєї попередньої місії в грудні 2023 року носій вивів вантаж на нижчу орбіту, ніж передбачав план польоту.

Нагадаємо, що Firefly Aerospace була заснована 2014 року. У 2017 році вона збанкрутувала, після чого її врятував український підприємець і меценат Максим Поляков. Надалі компанії вдалося ввести в експлуатацію ракету Alpha та отримати низку вигідних контрактів. Наразі тривають переговори про продаж Firefly за 1,5 млрд доларів.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: