NASA привітало Вірменію як 43-ю країну, що підписала «Угоди Артеміди»

Новини

Адміністратор NASA Білл Нельсон привітав Вірменію як нову державу, що підписала «Угод Артеміди» (Artemis Accords), 12 червня під час церемонії за участю представників Державного департаменту США у штаб-квартирі NASA у Вашингтоні.

Про це інформує сайт spacecenter.od.ua.

Вірменія стала 43-ю країною-підписантом «Угод Артеміди», взявши на себе зобов’язання просувати принципи безпечного, прозорого та відповідального освоєння Місяця, Марса та інших космічних територій.

«NASA з гордістю вітає приєднання Вірменії до «Угод Артеміди», оскільки ми розширюємо мирне освоєння космосу, – сказав Нельсон. – Сьогоднішнє підписання спирається на важливий фундамент. Вірменія давно дивиться в небеса і допомагає людству зрозуміти їх. Ставши десятою країною, яка підписала цього року «Угоди Артеміди», ми доводимо, що дослідження об’єднують народи так, як мало що ще може об’єднати. Ми продовжимо розширювати сферу впливу людства в космосі – разом».

Від імені Вірменії «Угоди Артеміди» підписав міністр індустрії високих технологій Мхітар Айрапетян. У заході також узяли участь Ліліт Макунц, посол Вірменії в США, і Дженніфер Р. Літтлджон, виконувачка обов’язки помічника секретаря Бюро океанів і міжнародних екологічних та наукових питань (Bureau of Oceans and International Environmental and Scientific Affairs) Державного департаменту США.

«Підписавши ці угоди, Вірменія приєднується до спільноти країн, які прагнуть розширити межі людських знань і можливостей у космосі, – сказав Мхітар Айрапетян. – Наша участь не тільки розширить наші технологічні можливості, а й надихне нове покоління вірмен на великі мрії, інновації та дослідження світу і всесвіту».

США та сім інших країн першими підписали «Угоди Артеміди» у 2020 році, які визначили набір принципів, що сприяють корисному використанню космосу для людства. Угоди ґрунтуються на Договорі про космос від 1967 року та інших угодах, включно з Конвенцією про реєстрацію, Угодою про порятунок і повернення, а також на найкращих практиках і нормах відповідальної поведінки, які підтримує NASA і його партнери, зокрема публічне оприлюднення наукових даних. Очікується, що найближчими місяцями і роками «Угоди Артеміди» підпишуть ще кілька країн.

Зобов’язання, передбачені «Угодами Артеміди», і зусилля країн, що підписали Угоди, щодо реалізації цих принципів сприяють проведенню NASA спільно зі своїми партнерами кампанії Artemis, а також успіху безпечної та сталої дослідницької діяльності інших країн, що підписали Угоди.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: