Перший запуск Ariane 6 призначено на 9 липня

Новини

Європейське космічне агентство та його партнери оголосили дату запуску першої ракети Ariane 6 — 9 липня. ESA оголосило дату запуску на авіасалоні ILA в Берліні 5 червня після оголошення минулого місяця, що запуск відбудеться десь у перші два тижні липня. ESA не розголошує конкретний час запуску або вікно для запуску в той день.

Про це повідомляє Український телекомунікаційний портал.

«Оголошення запланованої дати першого польоту Ariane 6 ставить нас на домашню ділянку стартової кампанії, і ми повністю зайняті завершенням останніх кроків», – сказав Мартін Сіон, виконавчий директор ArianeGroup, головного підрядника ракети. йдеться в заяві.

Ці останні кроки включають перевірку заправки та практичний зворотний відлік, відомий як «мокра генеральна репетиція» (WDR). Минулого місяця ESA повідомило, що WDR відбудеться 18 червня, і не оновило цей розклад в оголошенні про дату запуску.

Перший запуск Ariane 5 – це в основному демонстраційний політ. Він несе вісім кубів від компаній і організацій і п’ять корисних навантажень, які залишаться прикріпленими до верхнього ступеня ракети. Він також розгорне дві капсули, розроблені ArianeGroup, а іншу – The Exploration Company, європейським стартапом, який нещодавно отримав нагороду ESA за створення комерційного вантажного космічного корабля.

Найважливішою частиною запуску є сама ракета. Аріана 6, яка відстає від графіка на роки, має вирішальне значення для зусиль Європи покласти край «кризі пускових установок», яка тимчасово позбавила її незалежного доступу до космосу. Причиною цієї кризи стали затримки у випуску Ariane 6 і зняття з експлуатації Ariane 5, а також втрата ракети «Союз» після вторгнення Росії в Україну у 2022 році та невдача запуску Vega C наприкінці 2022 року.

«Ariane 6 знаменує собою нову еру автономних, універсальних європейських космічних подорожей», — сказав Йозеф Ашбахер, генеральний директор ESA. «Ця потужна ракета є кульмінацією багаторічної самовідданості та винахідливості тисяч по всій Європі, і після її запуску вона відновить незалежний доступ Європи до космосу».

В інтерв’ю 28 травня Ашбахер сказав, що кваліфікаційна перевірка виявила низку невизначених проблем із системою запуску, які необхідно було усунути перед запуском. «Немає нічого такого, що може стати причиною демонстрації», — сказав він, додавши, що його не хвилює двотижневе вікно в липні для запуску.

Якщо перший запуск буде успішним, другий запуск відбудеться до кінця року, сказав у заяві Стефан Ізраель, виконавчий директор Arianespace, «з подальшим стабільним зростанням приблизно до 10 запусків на рік, коли ми досягнемо крейсерської швидкості. .” Натомість SpaceX здійснила 14 запусків своєї ракети Falcon 9 лише в травні 2024 року.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: