Литва стала 40-ю країною, яка приєдналася до «Угод Артеміди»

Новини

15 травня Литва стала 40-ю країною, яка приєдналася до NASA та міжнародної коаліції в прагненні до безпечнішого освоєння космосу, підписавши «Угоди Артеміди» (Artemis Accords). Церемонія підписання відбулася в готелі Radisson Blu Lietuva у Вільнюсі, Литва, і символізує триваючий поштовх до прозорості та миру, оскільки все більше країн подорожують у космос. Угоди підписала міністр економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте за присутності пані посла США Кари К. Макдональд.

Про це інформує сайт spacecenter.od.ua.

«Ласкаво просимо до сім’ї Artemis Accords, Литва, – сказав адміністратор NASA Білл Нельсон. – Наші країни є сильними партнерами, і тепер ми розширюємо це партнерство до космосу. Лише за чотири роки 40 країн підписали «Угоди Артеміди». Разом, як глобальна коаліція, ми будемо досліджувати зорі відкрито, відповідально та мирно».

«Литовський космічний сектор стабільно розвивається, і наші інноваційні компанії, які працюють у цій галузі, досягли значних успіхів, – сказала Аушріне Армонайте. – «Угоди Артеміди» знаменують собою нову главу та намічають курс на майбутнє дослідження космосу, підкреслюючи нашу відданість відповідальній, стійкій та спільній присутності в космосі».

Заступниця адміністратора NASA Пем Мелрой також прокоментувала підписання Литвою «Угод Артеміди». «Сьогодні важливий день для Литви, – сказала вона. – Ми живемо в золотий вік космосу. Часи, коли одна країна досліджувала космос самотужки, минули. Сьогодні ми йдемо разом і ми йдемо з міжнародними партнерами».

«Угоди Артеміди» узгоджуються з кампанією NASA Artemis, в рамках якої астронавти, у тому числі перша жінка, перша кольорова людина та перший міжнародний партнер-астронавт, будуть відправлені на дослідження Місяця для наукових відкриттів, отримання економічної вигоди та створення основи для пілотованих місій на Марс.

NASA разом з Державним департаментом США та сімома іншими країнами у 2020 році уклали «Угоди Артеміди», щоб викласти набір принципів, заснованих на Договорі про космос 1967 року та трьох пов’язаних з ним договорах у сфері космічної діяльності. Завдяки зобов’язанням 40 країн, співтовариство учасників Угод сприятиме довгостроковій і мирній присутності в освоєнні глибокого космосу на благо людства.

Нагадаємо, що у листопаді 2020 року Україна стала дев’ятою країною-підписантом Домовленостей щодо «Артеміди».

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: