10 подій у космічній діяльності України у 2023 році

Головні теми

01.01.2024. СПЕЙС-ІНФОРМ

3 січня 2023 року РН Falcon-9 відправлено до космосу третій наносупутник «Політан-HP-30» Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського». На жаль, протягом 2023 року не вдалося встановити зв’язок з наносупутником «Політан-НР-30».

3 січня 2023 року РН Falcon-9 на навколоземну орбіту виведено перший КА EOS SAT-1 американської компанії EOS Data Analytics. КА ДЗЗ створила міжнародна група компаній бізнесмена Максима Полякова, у т.ч. з України. ЦУП розташований в Південній Африці в офісі компанії Dragonfly Aerospace. Поширенням знімків займається американська компанія EOS DA, представлена в Україні підприємством «ЕОС Україна» з головним офісом в м . Києві. Перші космічні знімки, отримані від КА EOS SAT-1, були представлені на сайті компанії Dragonfly Aerospace у травні 2023 року.

28 квітня 2023 року в м. Києві відбулися Загальні збори учасників Асоціації «Космос». Стратегічним напрямом діяльності на 2023 рік було визначено сприяння об`єднанню зусиль державних органів та учасників космічної діяльності щодо оцінки поточного стану космічної діяльності України, вирішення проблемних питань у космічній сфері, розвитку космічних послуг в секторах економіки та безпеки, розширення міжнародній співпраці.

З 2 по 7 липня 2023 року в США відбувся Чемпіонат світу з ракетомодельного спорту, на якому українська збірна виборола шість золотих медалей. У загальнокомандному заліку наші юніори посіли друге місце серед команд із 17 країн світу. Українську команду підготувала Федерація ракетомодельного спорту України.

2 серпня 2023 року з космодрому США на острові Воллопс відбувся успішний 18-й пуск РН Antares. Ракета вивела на орбіту космічний корабель Cygnus з корисним навантаженням для МКС. Це був останній пуск РН, створеної за участі українських підприємств. У подальшому корпорація Northrop Grumman має намір створити у співпраці з американською компанією Firefly Aerospace оновлену версію Antares , що дозволить вирішити питання залежності від іноземних постачальників обладнання.

15 вересня 2023 року з космодрому США Ванденберг відбувся успішний 3-й пуск РН Alpha Firefly з невеликим КА Millennium Space. В Україні американська компанія Firefly Aerospace мала підрядників, які виготовляли окремі агрегати та обладнання для РН Alpha.

26 вересня 2023 року ПрАТ «Київстар» у співпраці з американською компанією Trimble запустило в експлуатацію приватну навігаційну мережу високоточних RTK-корекцій для для уточнення місць розташування користувачів. На теріторії України вже розгорнуті і функціонують кілька наземних навігаційних мереж: Система координатно-часового і навігаційного забезпечення України, мережа спостережень Держгеокадастру та наукові мережі Головної астрономічної обсерваторії НАН України і Національного університету «Львівська політехніка», приватні мережі SYSTEM NET, RTK HUB, ZAKPOS.

9 жовтня 2023 року з європейського космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся 19-й успішний пуск європейської РН Vega під час якого було виведено на орбіту 12 космічних апаратів. Блок маршового двигуна РД-843, який використовується у складі рушійної установки 4-го ступеня РН Vega, розробило ДП «КБ «Південне» та виготовило ДП «ВО Південний машинобудівний завод».

9 листопада 2023 р. РН Falcon-9 на борту вантажного космічного корабля Dragon було відправлено на МКС наукові мінілабораторії учнів Малої академії наук України. На цей раз переможцями Української програми шкільних експериментів на МКС стали команди із Криворізького ліцею №129 (вивчають вплив мікрогравітації та перевантаження на дифузію в металах) та регіонального осередку МАН у Дніпропетровській області (досліджують вплив гумінових речовин на одноклітинні гриби).

22 грудня 2023 року з космодрому США Ванденберг відбувся частково-успішний 4-й пуск РН Alpha Firefly. Через проблеми з верхнім ступенем ракети-носія не вдалося вивести супутник компанії Lockheed Martin на задану орбіту. В Україні компанія Firefly Aerospace мала підрядників, які виготовляли окремі агрегати та обладнання для РН Alpha.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: