19 листопада – 26-та річниця історичного польоту першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка

Сторінки історії

19 листопада… До 1997 року це був звичайний день із своїми клопотами, подіями, які стосувалися обмеженої кількості людей. Але в 1997 році цей день став особливим тому, що в цей день всі думки українців були спрямовані в далеку Флоріду, на космодром, де до чергового старту готувався космічний корабель «Коламбія». І не тому, що це був 24-й старт цього космічного човника. А тому, що в складі міжнародного екіпажу був представник нашої незалежної держави, поки що мало кому відомий – космонавт Леонід Каденюк.

Космонавта в космічну подорож прилетіли проводжати Президенти України Л.Д. Кучма та Л.М. Кравчук, Президент Національної Академії наук України Б.Є. Патон, керівники Національного космічного агентства України, представницька делегація з Буковини – батьківщини космонавта, велика група журналістів. На космодромі були присутні біля 15 тисяч глядачів, серед них представники української діаспори з США, Канади та інших країн.

В першій космічній програмі (1993-1997 рр.) було передбачено кілька амбітних проєктів. Серед них: запуск супутника «Січ-1» вперше під юрисдикцією України, розробка вітчизняного телекомунікаційного супутника «Либідь», створення гіперзвукового двигуна для повітряно-космічного апарату нового типу, створення мікросупутника, підготовка космонавта для здійснення наукових експериментів, комерціалізація космічних технологій та вихід на світовий ринок космічних послуг.

Завдяки домовленостям між Президентами України Л.Д. Кучмою та США Б. Клінтоном в 1994 році, почалася підготовка до спільного проекту – здійснення наукових експериментів з космічної ботаніки українським фахівцем під час однієї з місій американського шаттлу.

В Національному космічному агентстві формується група, яка займається організаційними, юридичними питаннями, пошуком кандидата в космонавти та узгодженням всіх питань з керівництвом НАСА (керівник Е.І. Кузнєцов). В Національній Академії наук України формується наукова програма для майбутніх наукових експериментів та методика їх проведення. Всього було задіяно 6 наукових установ та інститутів АН України (керівник професор Є.Л. Кордюм). Разом з Малою академією наук готується освітня програма «Вчителі та учні досліджують рослини в космосі» (керівники О.П. Федоров, В.І. Назаренко). Підготовка вчителів проходила на базі Подільського (м. Київ) екологічного центру, Ця програма мала охопити 20 тис. школярів з України і таку саму кількість учнів і студентів зі США.

Протягом 2-х років проведена велика робота з добору космонавта. Нам вдалося переконати американську сторону дозволити підготувати і дублера космонавта (цього в практиці НАСА не було). Ним став молодий вчений Ярослав Пустовий. Сотні вчених готували методики проведення 10 наукових експериментів, тисячі школярів були готові до проведення експериментів на Землі одночасно з космонавтом і його дублером.

І ось настав день 19 листопада 1997 року. Космічний корабель «Коламбія» з екіпажем стоїть на стартовому столі, 14:00. Незабаром старт…

Продовження розповіді – в документальному фільмі «Космічна місія».

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: