Firefly Aerospace доставить на зворотний бік Місяця сейсмічне корисне навантаження

Новини

8 листопада Firefly Aerospace, Inc., американська компанія комплексного космічного транспорту, оголосила про укладення угоди з Fleet Space Technologies, австралійською фірмою з дослідження космосу, щодо доставки та експлуатації «сейсмічного корисного навантаження для міжпланетних відкриттів, розвідки і досліджень» (Seismic Payload for Interplanetary Discovery, Exploration and Research, SPIDER) на зворотному боці Місяця. На додаток до корисного навантаження від NASA та Європейського космічного агентства, австралійський апарат SPIDER літатиме на посадковому модулі Blue Ghost компанії Firefly у рамках другої місячної місії Firefly (Blue Ghost Mission 2) у 2026 році, інформує сайт spacecenter.od.ua.

Корисне навантаження SPIDER компанії Fleet Space є частиною ініціативи Австралійського космічного агентства «Від Місяця до Марса» (Australian Space Agency’s Moon to Mars initiative), яка узгоджується з програмою NASA «Артеміда» для підтримки майбутнього проживання на Місяці. Після розгортання корисного навантаження місячний посадковий модуль Blue Ghost компанії Firefly забезпечуватиме постійне живлення та зв’язок, що дозволить SPIDER збирати сейсмічні дані з поверхні Місяця протягом 14 днів. Ці дані допоможуть зрозуміти геологічні властивості місячної поверхні та її мінеральний профіль, наприклад водяний лід, який може підтримувати місячну інфраструктуру та подальше дослідження реголіту.

Крім SPIDER, друга місячна місія Firefly доставить на місячну орбіту супутник Lunar Pathfinder Європейського космічного агентства, а на поверхню Місяця – радіотелескоп NASA LuSEE-Night в рамках ініціативи NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Двоступенева конструкція космічного корабля місії, що поєднує місячний посадковий модуль Firefly Blue Ghost, встановлений на орбітальному апараті Firefly Elytra, забезпечує універсальну доставку як на орбіту, так і на поверхню Місяця для підтримки міжнародної місячної інфраструктури.

Firefly вже завершила попередній огляд проєкту Blue Ghost Mission 2 через шість місяців після отримання контракту NASA CLPS. Одночасно Firefly завершує останні етапи підготовки своєї першої місії на Місяць у 2024 році, а зовсім недавно завершила розробку та збирання конструкції та рідинних систем Blue Ghost.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: