Відбувся візит делегації української аерокосмічної кластерної спільноти до Франції

Головні теми

Як повідомляється на сайті Об’єднання інноваційно-космічних кластерів України, з 18 по 21 вересня 2023 року делегація представників українського аерокосмічного сектору та кластерної спільноти відвідала Францію із візитом, організованим Всеукраїнською Асоціацією Інноваційних Космічних Кластерів (ОІКК) та французькою компанією Advanced Business Events (ABE). В склад української делегації, очолюваної Головою Правління ОІКК, увійшли керівники бізнесів Асоціації Високотехнологічних підприємств «Космос», інноваційних космічних кластерів та Українського кластерного альянсу. Метою візиту було ознайомлення з кращими практиками впровадження інструментів та політик підтримки інноваційного розвитку аерокосмічного сектору у Франції.

Контекст

Вивчення кращого європейського досвіду у cтворенні та реалізації регіональних політик підтримки інновацій в аерокосмічній галузі – є актуальним процесом для українських державних і недержавних організацій. Адже національні та регіональні програми підтримки інновацій у аерокосмічній галузі в Україні досить нечислені та обмежені. З 2019 року галузеві асоціації беруть участь в оновленні стратегії та розробці національної космічної програми на замовлення Кабінету Міністрів України. З того часу лише відбулося пониження статусу державної космічної агенції, хоча про необхідність підвищення ролі цієї інституції говорилося в низці фахових рекомендацій.

Натомість у Франції, не лише національна космічна агенція (CNES) розпоряджається річним бюджетом у понад 2.5 млрд євро, а й кожен регіон має власну агенцію розвитку з відповідним бюджетом та ресурсами на підтримку інноваційного високотехнологічного бізнесу.

В рамках туру українська делегація могла спостерігати результати діяльності таких стейкхолдерів. В цілі та завдання місії входив не лише моніторинг та перейняття досвіду французької сторони – не менш важливо було встановити відносини з стейкхолдерами аерокосмічного сектору регіонального і національного рівнів.

Окситанія – чи не найпривабливіший регіон для spacetech підприємців

В 1-й день туру делегація відвідала ключових акторів інноваційної екосистеми Окситанії, «найближчого до зірок» французського регіону. Тут було кілька візитів — Тулузький інноваційний парк «Сіте» та технопарк В612 «Аерокосмічної долини»,  де відбулися зустрічі із потужними spacetech фірмами – зокрема Thales Alenia Space та Інститутом Технологічних Досліджень (ІRT). La Cite та В612 – приклади класичних інкубатора та технопарку відповідно. Вони відкриті для різних гравців екосистеми: розробників, виробничих компаній, агенцій з розвитку, та співпрацють з технічними університетами.

Подібний фокус на розвитку інновацій в аерокосмосі й значні інвестиції в нього (наприклад, тільки будівля В612 обійшлась місцевому бюджету в 75 млн євро), є результатом цілеспрямованої політики регіональної влади. Присутня в останньому «Аерокосмічна долина» вже генерує низку цікавих інструментів та програм інноваційного розвитку, серед яких виділяється щорічний юнацьких хакатон інноваційних стартапів у сфері військових космічних технологій, наступний з яких відбудеться наприкінці 2023 року.

Українська делегація була приємно здивована рівнем пропозицій, які орієнтовані саме на співпрацю з Україною. Зокрема участь українських стартапів погоджується з Космічним Командуванням Збройних Сил Франції, і в разі погодження очікуємо на активну участь українських команд у конкурсі! Враховуючи особливе становище Тулузи в світі інновацій в аерокосмосі, розпочато перемовини про проведення спільних українсько-французьких заходів та створення відповідної платформи.

Очевидні також можливості співпраці з Агенцією Регіонального Розвитку Окситанії (АD’Oсс) адже роль АD’Oсс є ключовою в низці ініціатив регіону. Через них пройшли проєкти на фондування технопарку та інноваційного парку, вони підтримують сьогодні інкубатори та стартапи. Така лідерська роль АD’Occ пояснюється двома головними чинниками: персональним лідерством керівництва регіону, який визначив підтримку інновацій в аерокосмічній галузі як основу стратегії розвитку свого регіону та особливістю економіко-географічного становища – південно-західна Франція є місцем знаходження головного відділення CNES, авіаційного, космічного та оборонно-промислового комплексів. Було запропоновано затіснити стосунків між цим регіоном Франції та однією з «космічних» областей України.

Тулуза – один знайрозвинутіших центрів spacetech

Тулуза – столиця Окситанії, також приймала нашу делегацію на високому рівні. Організатори включили в програму відвідання центру CNES. Національна космічна агенція виконує ролі центру інновацій тестувань та сертифікацій, а також входить в мережу НДІ. Для цього в CNES є ціла низка сучасних лабораторій й один з рідкісних в ЄС повномасштабних виробничих майданчиків, де можливо тестувати різноманітні надсучасні матеріали для використання у космосі.

Фактично відділення CNES є провідним центром космічної індустрії й на його базі вже розгорнуті численні послуги для МСП у аерокосмічній сфері і які значно розширені через операційні лабораторії, тестові майданчики та випробувальні стенди від провідних виробників. CNES взаємодіє з низкою провідних підприємств регіону, зокрема Thales Alenia Space, системним інтегратором та виробником космічної техніки, присутнім крім Франції, у Італії та низці інших країн світу.

Відвідання української експозиції в Космічному Містечку Тулузи

Рівень розвитку інноваційних екосистеми в аерокосмосі, координація та взаємодія їх ключових акторів виглядає на значно вищому рівні, ніж в Україні. Разом з тим, рівень окремих рішень та застосувань наших розробників виглядає не гірше, а можливо, в ряді випадків й більш інноваційно.

Самміт технологій адитивного виробництва

Тулуза будучи загальновизнаним європейським центром авіакосмічної промисловості, недарма була обрана місцем представлення розвязань в сфері матеріалознавства та адитивного виробництва для аерокосмосу. Тому 20-21 вересня на Самміті технологій адитивного виробництва працював український виставковий стенд, на якому була представлена продукція й інноваційні рішення членів УКА та Асоціації «Космос».

Паралельно 21 вересня відбувася Форум розробки оборонних технологій, організований обєднання підприємств ОПК Primus. Делегація українських інноваторів була запрошена до участі в дискусіях, де звучала українська тема.

Якщо ми хочемо, щоб аерокосмічна галузь України розбудовувалася в інтересах українських розробників та виробників, необхідно бути представленим у всіх важливих локаціях розвитку технологій.

Головні висновки та підсумки поїздки

Тур до Франції для українських космічних інноваторів дав чимало нових знань та інсайдів про організацію екосистем спейстеку, роль державної агенції та акторів місцевого рівня. Попередні висновки є наступними:

  1. Аерокосмічна екосистема Франції є барвистою а гама кольорів залежить від регіону та підгалузі. У Франції Актори розвитку інноваційних авіакосмічних екосистем грають різні ролі. В Окситанії явно виділяється спеціалізація інтеграції цивільних супутників, а от у Н.Аквитанії в екосистемі лідерство належить рушійним системам та оборонним рішенням.
  2. Місцеві НДІ, технопарки, університети беруть на себе роль лідерів інновацій. На південному заході Франції очевидна лідерська роль Aerospace Valley, а в Тулузі місцевий інкубатор Сite пропонує та надає комплексні рішення для стартапів по початку бізнесу. Й хоча рівень залученості обох до розбудови відкритих спейстек екосистем з високим рівнем взаємодії між різними учасниками є різним, спільним для двох є орієнтація та виділені ресурси на стратегування та розвиток аерокосмічної галузі.

Зрештою, прийом української делегації на високому рівні, фінансування участі у виставці, виступили чудовим прикладом ролей та спроможностей OIKK та ABE, що вже частково виконують роль координаторів розвитку інноваційного потенціалу українського авіакосмосу. Співпраця OIKK та ABE – вагомий фактор для розбудови відносин як між аерокосмічним бізнесом України і Франції так і регіонами обох країн. OIKK починає відігравати роль зовнішнього фактору у прискоренні процесів корпоративної дипломатії та просування української аерокосмічної галузі в Європі та світі. В Тулузі підписано Меморандум про співпрацю ОІКК та ABE, згідно з яким спільно створений ними Центр Підтримки Аерокосмічних Інновацій надаватиме підтримку дотичним до космосу стартапам шляхом передачі кращого досвіду й готових інструментів розвитку. Центр застосовуватиме низку інструментів та механізмів для забезпечення фінансування аерокосмічних стартапів, зокрема:

– Технологічні навігатори: встановлення орієнтирів, приклади та юз-кейси щодо використання нових технологій для аерокосмічних стартапів.

– Фінансові навігатор, який показує джерела можливого фінансування для потреб розвитку космічної техніки та рішень із її застосуванням.

– Підтримка мережі сертифікованих експертів-консультантів стартапів тощо.

Візит був збалансованим, насиченим зустрічами з різними установами та компаніями, які готові до реалізації спільних проєктів. Тепер важливо якісно відпрацювати домовленості, зокрема в частині співпраці між учасниками ринків літальних апаратів, рушійних систем, виробництва матеріалів, розумного управління територіями. Загалом, поїздка підтвердила правильність ідеї організації подібних турів для представників українського spacetech та полісі-мейкерів. Українська делегація відкрила для себе багато нового та корисного й подібні тури потрібно продовжувати.

***

У п’ятницю, 29 вересня 2023 о 15-00 відбудеться звітний вебінар – обговорення від представників української делегації.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: