Atlas V вивела на орбіту спеціальну місію Silent Barker

Новини

Американська ракета Atlas V у неділю, 10 вересня, стартувала на орбіту із секретним супутником NROL-107 Національного управління військово-космічної розвідки та Космічних сил США, повідомила компанія-розробник носія United Launch Alliance (ULA).

Запуск двоступеневої ракети з розвідувальним супутником було здійснено з 41-го стартового комплексу на базі американських Космічних сил на мисі Канаверал у Флориді о 08:47 за часом Східного узбережжя США (о 15:47 за Києвом).

Запуск відбувся після низки затримок. Запланований запуск 29 серпня було перенесено через погодні умови, спричинені тропічним штормом Іделія. Запуск 9 вересня було відкладено через технічну проблему. Silent Barker став вісімнадцятим та передостаннім запуском ракети Atlas V. ULA планує замінити цю ракету на свою нову модель – Vulcan Centaur.

Місія передбачає розміщення декількох секретних вантажних блоків на геосинхронній орбіті, що знаходиться на висоті близько 35 786 км над поверхнею Землі, де космічні апарати здатні залишатися нерухомими над певними точками Землі.

Генерал-лейтенант Майкл Гетлайн, з Командування космічних систем Космічних сил, розповів на передстартовій телефонній конференції 28 серпня, що місія Silent Barker покликана «запобігти агресії», дозволивши потенційним противникам США знати, що Космічні сили ретельно стежать за тим, що відбувається на на геосинхронній орбіті.

Silent Barker діятиме як «вартовий» на геостаціонарній орбіті, стежачи за будь-якими супутниками, які наближаються до американських космічних апаратів.

Точні можливості Silent Barker залишаються невідомими. Офіційні представники лише підтвердили, що Silent Barker складається з кількох вантажних блоків, проте не розголошують подробиці, назви виробників та підрядників, з якими співпрацювали для розробки космічних апаратів Silent Barker.

Запуску Silent Barker передувало створення Космічними силами США підрозділу, який займається відстеженням загроз на орбіті.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: