Мінкульт погодив передання будинку Сікорського у власність громади Києва

Новини

Міністерство культури та інформаційної політики України погодилося передати садибу авіаконструктора Ігоря Сікорського громаді міста Київ. Тепер остаточне рішення — за Кабміном. Про це повідомляє МКІП, передає Суспільне.

13 липня Київрада звернулася до уряду, щоб той припинив блокувати передання будинку Сікорського у власність громади міста. Мінкульт уже погодив розпорядження, на черзі — Мінекономіки та Кабмін.

У заяві МКІП ідеться про те, що вони “погодили розпорядження про передачу будинку Сікорського у власність громади столиці й закликають КМДА максимально сприяти збереженню пам’ятки”.

“Будинок Сікорського має надзвичайну культурну та історичну цінність. Водночас пам’ятка потребує негайної реставрації. МКІП закликає КМДА надати максимальне сприяння заради його збереження”, — додають у відомстві.

Ситуація з будинком Сікорського

Флігель на вулиці Ярославів Вал, 15-Б має статус історичної пам’ятки національного значення. Будинок належав родині Сікорських: видатний авіаконструктор Ігор Сікорський мешкав там протягом 1904–1912 років. Саме в цьому помешканні він розробив дві свої перші моделі гелікоптерів.

Мінкульт погодив передання будинку Сікорського у власність громади Києва

Авіаконструктор Ігор Сікорський та аероплан, який він збудував у дворі свого будинку, 1910. Сайт Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”

У 2000 році розпочалася “реставрація” пам’ятки: Міжнародний благодійний фонд “Музей повітроплавання та авіації імені Сікорського” орендував садибу й зобов’язався відновити її. Проте за 15 років фонд народного депутата від нині забороненої ОПЗЖ Нестора Шуфрича не виконав жодних реставраційних робіт.

Пізніше Міністерство оборони повернуло собі садибу через суд, і її передали на баланс ДП “Готель Козацький”. На будівлю були великі плани: оборонне відомство хотіло відновити пам’ятку та навіть відкрити музей авіації. Проте задуми так і не реалізували.

Хоч будівля й отримала статус національної пам’ятки у 2018 році, за рік до цього експертна комісія дійшла висновку, що садиба перебуває в аварійному стані. Раніше у будинку Сікорського сталося декілька пожеж, які значно пошкодили його технічний стан.

Олена Сердюк, виконавча директорка Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS), переконана, що тимчасові власники своєю байдужістю та бездіяльністю лише погіршили ситуацію. Вона зазначає, що будинок Сікорського потребує насамперед протиаварійних робіт. Від їхнього результату будуть залежати ймовірність та обсяги реставрації.

“Існує такий термін — «реставраційне відтворення». Такі вщент зруйновані пам’ятки, як Михайлівський Золотоверхий собор або Успенський собор Києво-Печерської лаври були фактично відтворені з нуля. Щодо будинку Сікорського треба говорити окремо лише після проведення повного комплексу обстеження, якого виду роботи на цьому об’єкті можна і потрібно проводити”, — сказала експертка з охорони культурної спадщини.

Мінкульт погодив передання будинку Сікорського у власність громади Києва

Можливий план реставрації будинку Сікорського. Хмарочос

З 2021 року міська влада Києва намагається повернути садибу у власність громади столиці. Про бажання міста відреставрувати пам’ятку неодноразово згадував і мер Києва Віталій Кличко. На захист будинку Сікорського стали також столичні громадські активісти — спільнота “Будинок Сікорського”.

Народний депутат від фракції “Слуга Народу” Арсеній Пушкаренко зазначав, що про готовність фінансувати реконструкцію садиби заявляли у США. Він сказав: “Сьогодні й корпорація Сікорських, капіталізація якої — мільярди, і Сполучені Штати Америки готові фінансово взяти реалізацію цього проєкту”.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко теж наголошував на важливості реконструкції пам’ятки історії.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: