Американська компанія Spaceport запустила 4 ракети з морської платформи

Новини

23 травня компанія-стартап Spaceport об’явила, що 22 травня з плавучої платформи в Мексиканській затоці, в територіальних водах США, було проведено чотири запуски ракет-зондів компанії Evolution Space. Запуски були проведені для перевірки здатності проводити запуски з морської платформи, повідомляється на сайті spacecenter.od.ua.

«Ця демонстрація надала численні уроки, які буде включено в наш наступний проєкт з будівництва морського космодрому, здатного виконувати орбітальні запуски», — сказав Том Маротта (Tom Marotta), директор і засновник компанії Spaceport.

Запуски, за словами компанії, мали на меті відпрацювати процедури, необхідні для проведення орбітального запуску з такої платформи. Це включало отримання дозволів від Федерального управління цивільної авіації (FAA) та Берегової охорони США, закриття повітряного і водного простору для забезпечення безпечного запуску та дистанційного запуску ракети.

Компанії не розголошують конкретні місця запусків. FAA закривало повітряний простір 22 травня для «космічних операцій» у невеликому районі Мексиканської затоки на південь від Галфпорту, штат Міссісіпі, де закриття повітряного простору зазвичай не відбувається.

Самі запуски були здійснені Evolution Space, компанією з Мохаве, штат Каліфорнія, яка розробляє твердопаливні ракети-носії для оборонних і космічних застосувань. Компанія здійснила свій перший запуск, який подолав 100-кілометрову лінію Кармана, 22 квітня з каліфорнійської пустелі, досягнувши максимальної висоти 124,5 км.

Компанія Spaceport розробляє плавучі платформи, засновані на конструкції самопідіймальних суден: такий майданчик зможе припливти в потрібне місце, закріпитися на дні та піднятися над водою. Він буде здатний приймати невеликі ракети вантажопідйомністю до однієї тонни.

Пускові платформи не вимагатимуть жодної наземної інфраструктури, і їх буде легше розробити та експлуатувати, ніж традиційні наземні стартові майданчики.

Плавучі пускові платформи використовувалися в більших масштабах, зокрема колишньою багатонаціональною компанією Sea Launch, яка запускала ракети «Зеніт-3SL» з переобладнаної нафтової платформи в Тихому океані. Компанія SpaceX також розглядала можливість використання платформ для своєї системи Starship, але в лютому вона заявила, що відмовилася від двох нафтових платформ, які планувала перетворити на стартові майданчики після того, як дійшла висновку, що ці платформи не відповідають вимогам.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: