Хакери захопили управління урядовим супутником під час проведення контрольованого експерименту

Новини

Європейська космічна агенція (ESA) успішно провела перший експеримент із перевірки на проникнення в режимі реального часу із використанням одного зі своїх наносупутників, який активно обертався навколо Землі. Дослідники спромоглися перебрати на себе повний контроль над супутником, довівши тим самим серйозність ризиків для цілої космічної екосистеми.

Про це повідомляє Mediasat.

Етичним хакерам, найнятим космічним агентством, було наказано організувати атаку на супутник, що обертається на орбіті. Мета цього – виявити вразливості в його системі захисту, якими потенційно можуть скористатися зловмисники.

Тест в режимі реального часу проводився під час CYSAT – однієї з найбільших у світі конференцій з питань кібербезпеки та космічної галузі, яка відбувалася минулого тижня у Парижі.

«Мета проведеного експерименту: показати космічним інженерам, як думають хакери, яку шкоду вони можуть завдати супутнику та яким чином атаку можна виявити, усунути та, зрештою, запобігти їй», – зазначили у CYSAT.

Компанія Thales, яка працює в галузі цифрових технологій, має головний офіс у Парижі та спеціалізовані аерокосмічні та оборонні відділи, делегувала для проведення експерименту групу з чотирьох дослідників.

Команді Thales вдалося перебрати на себе повний контроль над демонстраційним супутником, включаючи доступ до бортової системи, яка використовується для управління глобальною системою позиціювання модулів, системою контролю розташування та бортовою камерою.

Це створило потенційну можливість перехоплення та підміни даних, що надсилаються на Землю, зокрема – заміни зображень, відзнятих камерою супутника.

Команда також змогла досягти інших цілей, таких як маскування певних обраних географічних районів на супутникових зображеннях, одночасно приховуючи свою діяльність, аби уникнути виявлення з боку ESA факту втручання в роботу супутника.

Команда, яка використовувала стандартні права доступу, щоб отримати контроль над програмним середовищем супутника, також спромоглася скористатися кількома вразливостями у системі захисту для включення шкідливого коду в системи наносупутника.

В ESA повідомили, що агенція тримала супутник в автономному режимі роботи протягом усього експерименту, а після закінчення роботу всіх його систем було відновлено в нормальному режимі.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: