До 25-річчя польоту в космос Леоніда Каденюка

Новини

25 років тому, 19 листопада 1997 року, на шатлі «Колумбія» у космос відправився міжнародний екіпаж, у складі якого був і українець Леонід Костянтинович Каденюк.

Цікаві подробиці підготовки до польоту першого космонавта України та про сам політ, читайте у матеріалі ДКА.

В першій Національній космічній програмі (1993-1997 роки) було передбачено здійснити пілотований політ українського космонавта в космічний простір з метою проведення ним наукових експериментів, які готувалися вченими Національної академії наук України. На той період пілотованою космонавтикою займалися тільки дві країни, в яких були утворені центри підготовки космонавтів.

До України, яка стала більш відкритою для співпраці з іншими країнами, а з багатьох тем наукових досліджень, сучасних технологій, унікальних зразків промислової продукції було знято гриф секретності, потягнулися численні делегації з різних країн. Під час одного з таких візитів в Україні перебував керівник НАСА (США) – Даніель Голдін. Він мав зустрічі з керівником Національного космічного агентства України Володимиром Горбуліним. Вони обговорювали багато питань, які могли бути предметом для співробітництва двох країн в космічній сфері. Питання підготовки польоту українського космонавта було вирішено підняти до рівня Президентів країн.

В.П. Горбулін і Д. Голдін

Під час візиту Президента України Л.Д. Кучми до США в листопаді 1994 року була прийнята Спільна заява «Про майбутнє співробітництво в аерокосмічній галузі між Україною та Сполученими Штатами Америки», в якій було дано доручення НКАУ та НАСА визначити перспективні експерименти та корисні навантаження, які б могли бути використані у запусках шаттлів, а також створити відповідні можливості для українського спеціаліста з корисного навантаження взяти участь в космічному польоті. Спільні рекомендації стосовно такого польоту агенціям необхідно було подати до 31 березня 1995 року.

Прийом української делегації. Вашингтон, 1994 рік

Після попередніх консультацій вчені обох країн прийшли до висновку зупинитися на експериментах в галузі космічної ботаніки. В цій галузі Україна мала досягнення світового рівня, які визнавалися науковцями багатьох космічних держав світу. До цього проєкту приєдналися ряд наукових установ США.

В Національному космічному агентстві України сформована комісія з відбору кандидата для участі в міжнародній місії на космічному кораблі «Шаттл» (керівник заступник Генерального директора НКАУ Е.І. Кузнєцов). В рамках цієї комісії була сформована медична група (керівник доктор медичних наук В.Я. Березовський), яка супроводжувала підготовку кандидатів на політ. Вперше під час підготовки космонавтів для зміцнення їх імунітету була застосована технологія використання для дихання повітря збагаченого киснем (апарат «Гірське повітря» – автор В.Я. Березовський).

Е.І. Кузнєцов та Є.Л. Кордюм

В Національній академії наук України на базі Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного (директор інституту академік К.М. Ситник) була сформована група науковців для підготовки наукових експериментів із космічної ботаніки (керівник групи професор Є.Л. Кордюм). В підготовці наукових експериментів для здійснення українським космонавтом на орбіті брали участь 6 наукових інститутів та установ НАН України (Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного, Інститут фізіології рослин і генетики, Інститут молекулярної біології і генетики, Інститут екології Карпат, Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка) і така ж кількість наукових інституцій із США (університети: Канзаський, Луізіанський, Ногайський, Вісконський, Північної Кароліни та Космічний центр ім. Дж. Кеннеді).

В конкурсі, оголошеному НКАУ на здійснення польоту, взяли участь понад 30 осіб. В основному це були військовослужбовці, науковці та працівники з підприємств ракетно-космічної сфери.

Разом з Малою академією наук готується освітня програма «Вчителі та учні досліджують рослини в космосі», яка повинна була охопити по 20 000 школярів і студентів, з кожної країни (керівники освітньої програми з боку України – О.П. Федоров і В.І. Назаренко). Базовою установою для підготовки вчителів для роботи із школярами визначено Подільський (м. Київ) екологічний центр (директор В. Вербицький).

За підсумками конкурсу до групи претендентів на політ зараховано Леоніда Каденюка, Вячеслава Мейтарчана, Ярослава Пустового і Надію Адамчук. Всі вони попарно пройшли глибоке медичне обстеження, стажування та тестування в космічних центрах США. В своєму зверненні до конкурсної комісії Л. Каденюк писав: «Я хочу принести користь нашій українській космонавтиці враховуючи мої знання та досвід і перспективу, що і у нас буде пілотований космос». За результатами підготовки в Україні і перших стажувань в США для подальшої підготовки були рекомендовані Л. Каденюк (льотчик-випробувач, який пройшов підготовку до польотів на космічних кораблях «Союз» і «Буран») і молодий науковець Я. Пустовий.

Леонід Каденюк і Вячеслав Мейтарчан, Ярослав Пустовий, Надія Адамчук

Вчителі – учасники освітньої програми на семінарі в екологічному центрі

Перший семінар відповідальних за освітню програму місії STS-87

Розмова з директором НАСА Д. Голдіним про майбутні пілотовані польоти

За 40 годин до старту КК«Колумбія». Заступник Генерального директора НКАУ Е. Кузнєцов, космонавт Л. Каденюк, Посол України в США Ю. Щербак

Л.Д. Кучма, Я.І. Пустовий і Л.К. Каденюк за 20 годин до старту

Перед виїздом на старт

Группа дітей із Малої академия наук України в США

Перед виїздом на старт

Д. Голдін, Я. Пустовий, Е. Кузнєцов

Кандидати на політ Л. Каденюк і Я. Пустовий у складі екіпажу пройшли майже річну підготовку в космічних центрах НАСА, де готувалися до польоту на шатлі «Колумбія». Старт «Колумбії» був призначений на листопад 1997 року. В травні 1997 року українсько-американська міжурядова комісія «Кучма-Гор» за пропозицією НКАУ і НАСА затвердила основним астронавтом Леоніда Каденюка, а його дублером – Ярослава Пустового. Космічна місія STS – 87 на шатлі «Колумбія» відбулася з 19 листопада до 5 грудня 1997 року і тривала 15 діб 16 годин 35 хвилин 1 секунду. На орбіті Л.К. Каденюк провів наукові дослідження з космічної ботаніки, виконував експерименти українського Інституту системних досліджень людини за тематикою «Людина та стан невагомості», освітню програму для молоді, спілкувався з Президентом України Л.Д.Кучмою.

На старт «Колумбії» прибула представницька делегація з України. В її складі були Президенти України Л.Д. Кучма, Л.М. Кравчук, Президент НАН України Б.Є. Патон, Генеральний директор НКАУ О.О. Негода. група вчених та працівників космічної галузі України, делегація земляків Л. Каденюка з Чернівецької області, велика група представників засобів масової інформації. Репортаж із космодрому вела телекомпанія «Либідь».

Всього на старті було присутньо біля 15 тисяч глядачів із багатьох штатів США та з Канади. Під час майже 16-добового польоту наш космонавт провів 10 наукових експериментів з космічної ботаніки, під час яких вивчав вплив мікрогравітації на розвиток рослин в космосі і освітню програму, якою були охоплені близько 40 тисяч школярів в Україні та в США. Ці експерименти повторювали на землі його дублер та школярі, учасники освітньої програми в обох країнах.

19 листопада 1997 року. Старт КК «Колумбія». Космічний центр ім. Д. Кеннеді

Леонід Каденюк на орбіту з собою взяв Державний прапор, Конституцію України, Державний герб України, Герб м. Київа, «Кобзар» Т.Г. Шевченка, портрети С.П. Корольова, М.К. Янгеля. Вперше з орбіти пролунав Державний гімн України.

Державний прапор України, який був з космонавтом Л. Каденюком в космосі під час місії STS-87

Хроніка місії STS-87

5 грудня 1997 р. Зустріч астронавтів після польоту

Визначною подією для нашої країни був візит американських астронавтів – членів екіпажу КК «Колумбія» місії STS-87 в Україну. Вони відвідали м. Київ, Чернівці, Клішківці і Дніпро, мали зустріч з Президентом України Л.Д. Кучмою в Маріїнському палаці.

Політ Л. Каденюка підтвердив високий науковий потенціал України та її вагомий внесок у світову космічну науку, вміння України працювати в масштабних міжнародних космічних проєктах. Понад два роки результати досліджень, проведених на орбіті, вивчалися та аналізувалися в наукових установах обох країн. Було видано багато наукових статей, захищені дисертації та надруковані монографії з питань використання результатів наукових експериментів з космічної ботаніки для майбутніх космічних місій.

Екіпаж місії STS-87 у Києві

Зустріч Президента України Л.Д. Кучми з екіпажем і організаторами місії STS -87

Екіпаж «Колумбії» з Ніною Андріївною – мамою українського космонавта Л. Каденюка
 
 
Командир екіпажу Кевін Крегель набирає українську землю
 
Автографи членів екіпажу місіїSTS-87

Відеосюжет про те, як шанують пам’ять про нашого першого космонавта на його батьківщині в селі Клишківці на Буковині:

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: