Пішов з життя Олександр Леонідович Макаров

Новини

3 листопада 2022 року відійшов у кращий світ Олександр Леонідович  Макаров, заступник Генерального конструктора з питань створення і експлуатації космічних апаратів, супутникових систем ДП «КБ «Південне».

Олександр Леонідович народився 5 листопада 1949 року в Дніпропетровську.

Закінчив Дніпропетровський державний університет (1976). З 1967 року працював на ВО «Південмаш», де пройшов шлях від слюсаря до начальника контрольно-випробувальної станції (1983–1987), заступник начальника цеху випробувань ракет та ракет-носіїв (1987–2000).

У 2000 році Макаров переходить до КБ «Південне» на посаду начальника відділення розробки та випробувань вимірювальних та комунікаційних систем. Це збіглося з періодом реструктуризації комплексу 5, і Олександр Леонідович очолив створення виносних вимірювальних пунктів (ВВП) для прийому та обробки телеметрії на необладнаних трасах польоту ракет, що прискорило формування вимірювально-інформаційних комплексів КБ за програмами «Дніпро» (у Султанаті Оман) та «Морський старт» (острів Нуку Хіва, Французька Полінезія). За створення ВВП для інформаційного забезпечення запуску КА «Океан-О» РКН «Зеніт» йому та колегам у 2002 році було присуджено Державну премію України.

З 2005 року Олександр Макаров – головний конструктор та начальник КБ космічних систем, комплексів та космічних апаратів та телеметричного підрозділу. Тут він показав себе знаючим фахівцем, який зумів завершити створення та введення в експлуатацію єгипетського національного супутника ДЗЗ EgyptSat-1 та вітчизняного «Січ-2». Ці роботи включали наземні сегменти контролю та управління польотом, а також прийом та обробку спеціальної інформації.

У КБ «Південне» супутники такого класу створювалися вперше, тому виникли труднощі із кооперацією суміжників. Однак авторитет Макарова та його технічна підготовка дозволили вирішити всі поставлені завдання.

У КБ-3 під керівництвом Олександра Леонідовича продовжилися роботи з удосконалення технічних характеристик систем телеметричних вимірювань та приведення їх до міжнародних стандартів. А невдовзі розпочалися роботи зі створення супутника ДЗЗ високого розрізнення, національного супутника зв’язку, безплатформних інерційних навігаційних систем (БІНС) на базі технології мікроелектронних механічних систем (МЕМС) та ін.

З 2014 року Макаров – заступник Генерального конструктора з питань створення та експлуатації космічних апаратів, супутникових систем, контрольно-вимірювальних та інформаційних засобів ракетно-космічного та наземного сегментів.

Нова посада ставила нові завдання та давала нові можливості для втілення своїх ідей. А ідей було багато. Ось лише короткий перелік: розвиток бортових та наземних радіоелектронних та обчислювальних засобів, обґрунтування нових принципів навігації та управління польотом, створення вітчизняної авіоніки з метою підвищення конкурентоспроможності української ракетно-космічної техніки на міжнародному ринку та ін.

Для реалізації цих завдань Макаров доклав чимало зусиль щодо створення в КБ «Південне» багатофункціонального випробувального центру для відпрацювання навігаційних систем, систем керування та датчикової апаратури.

Кандидат технічних наук (2007). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2002). Академік МАА.

Прощання з Олександром Леонідовичем відбудеться у п’ятницю, 4 листопада, з 12.00 до 13.00 у ритуальній залі СБЛ №1 (вул. Титова, 29).

Щирі співчуття рідним, друзям та колегам Олександра Леонідовича! Вічна і світла пам’ять!

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: