«Космічні війни»: NASA та Китай хочуть висадитися на одну і ту саму ділянку Місяця

Новини

NASA і Китай планують висадити свої місії на одному й тому самому місці на Місяці, сподіваючись отримати частину ресурсів ділянки, які й без того дуже обмежені. Про це пише Speka з посиланням на  Gizmodo.

Ця ділянка, яка ще не є спірною, але может бути такою потенційно, розташована на Південному полюсі Місяця. Ця териториія цінна тим, що може містити водяний лід у своїх затінених місцях. Саме вода на Місяці може стати основним ресурсом для майбутніх досліджень космосу, оскільки її можна буде використовувати для виготовлення ракетного палива. Таким чином Місяць стане воротами до більш віддалених місць, таких як Марс.

Виявилось, що NASA не єдина, хто хоче скористатися ресурсами Південного полюса Місяця. Китайці з місії «Чанʼе-4» (Changʼe-4) визначили 10 потенційних місць посадки поблизу Південного полюса. Природно, що є збіги з аналогічними місцями NASA: обидві місії орієнтуються на місця поблизу кратерів Шеклтон, Хаворт і Нобіл як на потенційні зони посадки.

Єдина різниця полягає в тому, що Китай не передбачає участі астронавтів у місії «Чанʼе-4». Натомість у місії «Чанʼе-7», запланованій на 2024 рік, буде марсохід для дослідження водяного льоду, який може опинитися на Південному полюсі Місяця.

Знайти правильну точку для посадки на Південному полюсі Місяця складно, оскільки там є ділянки, вкриті темрявою, а інші дуже непогано освітлені. Це співвідношення світла до темряви змінюється на відстані лише кількох миль, і космічні кораблі в ідеалі хочуть приземлятися в освітлених місцях для термоконтролю, але також хочуть бути достатньо близько до темних ділянок, де можна знайти воду. Таким чином, можливості як для NASA, так і для Китайської космічної агенції обмежені.

Ситуацію з місцем паркування на Місяці робить ще більш незручною той факт, що США та Китай своїми космічними програмами є конкурентами у перегонах до природного супутника Землі. Обидві країни прагнуть побудувати бази на Південному полюсі Місяця у 2030-х роках, але жодних ознак потенційної співпраці між ними немає.

Так, адміністратор NASA Білл Нельсон в інтерв’ю NBC, яке вийшло в ефір 28 серпня, розкритикував підхід Китаю щодо вивчення космосу, звинувативши країну у закритості та небажанні співпрацювати. За день китайські ЗМІ розкритикували місячну програму NASA після того, як запуск місії Artemis 1 відтермінували.

Наразі незрозуміло, що будуть робити обидві сторони, якщо ці дві місії все-таки висадяться на одній і тій самій ділянці Місяця.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: