NASA вперше запустило комерційну ракету з Австралії

Новини

NASA успішно запустило ракету з території Австралії. Це перший комерційний запуск агентства поза межами Сполучених Штатів.

Джерело: CNN.

За даними Equatorial Launch Australia (ELA) ракета стартувала 27 червня близько опівночі за місцевим часом з космічного центру Arnhem неподалік від містечка Нхулунбай.

Очікується, що ракета пролетить понад 300 кілометрів у космос. Її місія передбачає спостереження за сузір’ям Альфа Центавра AB — найближчою до Землі зоряною системою.

Запуск ракети увійшов в історію Австралії як перший комерційний космічний запуск в країні. Це був перший із трьох запусків, ще два заплановані на 4 і 12 липня. За даними NASA, наступні дві місії проводитимуть астрофізичні дослідження, які можна зробити лише з південної півкулі.

Генеральний директор групи Equatorial Launch Australia Майкл Джонс заявив, що це була історична ніч.

«Сьогоднішній запуск не тільки ставить ELA в авангард глобальних комерційних космічних запусків, він також підтверджує, що ми та Австралія можемо отримати доступ до космосу, і це лише початок для нас», — додав він.

Астрофізик Австралійського національного університету Бред Такер, який спостерігав за запуском на місці, розповів, що вітер і дощ поставили запуск ракети під сумнів. Але після більш ніж годинної затримки ракета злетіла.

NASA є першим клієнтом комерційного космодрому, яким керує ELA, і 70 його співробітників поїхали до Австралії, щоб запустити три космічні місії.

Американське космічне агентство повідомило, що вивчатиме еволюцію галактик, вимірюючи рентгенівське випромінювання гарячих газів, які заповнюють простір між зірками.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: