Пам’яті Миколи Васильовича Полуяна

Новини

21 вересня 2021 року пішов з життя Микола Васильович Полуян – начальник науково-дослідного проектного сектора з розробки перспективних засобів виведення космічних апаратів і безпілотних літальних апаратів ДП «КБ «Південне».

М.В. Полуян брав участь в розробці практично всіх бойових ракет, створених КБ «Південне». Особливо відчутний його особистий внесок у впровадження принципово нових технічних рішень для рушійних і енергосилових установок ракет 15Ж60, 15Ж61, 15Ж65, 15А18М, а також їх оснащення. Маючи незвичайний талант і умінням відчувати нове, Микола Васильович брав активну участь в науково-дослідних проектах «Єрмак», «Клинок», «Гіперзвук». І хоча не всі оригінальні ідеї були втілені, вони дали неоціненний досвід.

Микола Полуян народився 15 серпня 1948 року. Після закінчення середньої школи працював учнем слюсаря. Освоївши спеціальність, став слюсарем з ремонту обладнання на заводі ім. Петровського. У 1967 році був призваний до лав Радянської Армії. Служив в Німеччині радіотелеграфістом у військах особливого призначення.

Після демобілізації займався ремонтом обладнання на Південному машинобудівному заводі. З 1970 по 1976 рік навчався на фізико-технічному факультеті Дніпропетровського державного університету, який закінчив з відзнакою за спеціальністю «Двигуни літальних апаратів».

Здібний студент був направлений в конструкторське бюро «Південне». Там він успішно пройшов такі посадові сходинки: інженер, конструктор третьої категорії, старший інженер, інженер-конструктор першої категорії, провідний інженер, начальник групи.

Після розпаду Радянського Союзу Микола Васильович доклав чимало зусиль для розвитку ракетно-космічної техніки України. Брав активну участь в комерційних проектах «Талісман», «Стриж», «Вега», «Спейс Кліпер» і «Циклон-4». До списку варто додати проектні дослідження за темами «Сапсан», АКРК «Мікроспейс» і багаторазовими транспортно-космічними системами.

Разом з цим він займався комерційними проектно-пошуковими і передконтрактними роботами на замовлення Італії, Франції, Туреччини, Китаю, Південної Кореї та інших зарубіжних країн.

Колектив «Спейс-Інформ» висловює щирі співчуття родині, колегам та друзям Миколи Васильовича. Нехай земля йому буде пухом, а Господь дарує Царство Небесне та вічний спокій його душі!

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: