Rocket Lab в кінці року запустить місію до Місяця

Головні теми

Компанія Rocket Lab офіційно анонсувала запуск своєї першої місії на Місяць – CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning Technology Operations and Navigation Experiment), повідомляє Engadget.

Місія в інтересах NASA передбачає відправку кубсата (12U) масою 25 кг на унікальну еліптичну місячну орбіту в рамках підготовки програми NASA Artemis. Старт запланований в четвертому кварталі 2021 року з стартового майданчика LC-1 в Новій Зеландії.

Кубсат CAPSTONE створений компанією Advanced Space, його розгортання планується здійснити за допомогою космічної платформи Photon від Rocket Lab. В рамках цієї місії супутниковій платформі Photon належить здійснити ряд складних маневрів для подальшого виходу на трансмісячну орбіту.

Головна мета апарату – перевірка розрахункового моделювання сталого польоту майбутньої станції Gateway на місячній орбіті, а також перевірка нових навігаційних технологій. Після розгортання супутника Photon продовжить рух по траєкторії і проведе обліт Місяця, в той час як CAPSTONE буде використовувати свою власну рухову установку для виходу на місячну орбіту.

Після трьох або чотиримісячного польоту CAPSTONE вийде на орбіту над полюсами Місяця. Під час своєї шестимісячної основної місії кубсат перевірить моделі використання рухової установки для підтримки цього типу орбіти. Він також перевірить інноваційні рішення для навігації між космічними апаратами, а також продемонструє можливості для комерційної підтримки майбутніх місячних місій.

Вартість запуску на ракеті Electron складе майже $ 10 млн. Вартість споруди CAPSTONE – близько $ 14 млн.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: