59 років першому супутнику, створеному в Україні

Сторінки історії

59 років тому, 16 березня 1962 року, із полігону Капустин Яр дніпропетровською ракетою-носієм «Космос» було успішно виведено на навколоземну орбіту перший космічний апарат ДС-2 («Космос-1»), розроблений в КБ «Південне» і виготовлений на Південмаші.

Цей супутник поклав початок розробці та виготовленню в Дніпропетровську великого сімейства космічних апаратів серії «Космос».

Цей день щорічно відзначається в КБ «Південне» як день народження космічного напрямку робіт підприємства.

***

4 жовтня 1957 року запуском першого штучного супутника Землі розпочалася нова космічна ера в розвитку людства. В усьому світі, й Радянському Союзі в тому числі, різко зріс попит на запуск космічних апаратів (КА). Єдина на той момент радянська ракета-носій Р-7 (у двоступеневій модифікації «Супутник» і триступеневій ‒ «Восток») була відносно складною й дорогою. Актуальним було завдання створення іншого носія, простішого, легшого і дешевшого.

КБ «Південне» запропонувало створити ракету-носій (РН) на базі вже відпрацьованої бойової ракети. Цю пропозицію прийняло керівництво галузі.

Ракета-носій «Космос» – є першою ракетою-носієм, створеною КБ «Південне» шляхом установлення на одноступеневу бойову ракету Р-12 додаткового ступеня. Вона належить до РН легкого класу і призначалась для запуску космічних апаратів масою до 450 кг на низькі навколоземні орбіти. Спосіб компонування: тандем.

Перший успішний пуск ракети-носія «Космос» було здійснено 16 березня 1962 року з полігону Капустин Яр. На навколоземну орбіту було виведено перший космічний апарат розробки КБ «Південне» – «Космос-1» (ДC-2) масою 47 кг. За допомогою апаратури супутника вперше виявлено і визначено діапазон великомасштабних неоднорідних утворень в іоносфері, визначено кути рефракції радіохвиль.

Ракета-носій «Космос» експлуатувалася на космодромах Капустін Яр і Плесецьк до 18 червня 1977 р. Усього було здійснено 165 пусків, з них 143 – успішних.

Джерело: https://www.facebook.com/yuzhnoye

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: