Український стартап створює апарат для продовження терміну експлуатації супутників

Новини

Український стартап Kurs Orbital, одним із співзасновників якого є ексголова Державного космічного агентства Володимир Усов, розробляє апарат для обслуговування комерційних геостаціонарних супутників.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Space News.

За словами самого Усова, перший демо-політ пристрою запланований на 2023 рік.

Зазначається, що нині оператори виводять геостаціонарні супутники з експлуатації на орбіту-кладовище (знімають супутник з орбіти) за шість-вісім місяців до того, як у них закінчиться паливо.

Усов вважає, що послуги стартап дозволять операторам тримати супутники в експлуатації упродовж кількох додаткових місяців та в цей час і далі отримувати дохід. Мало того, саме ці додаткові доходи можуть з легкістю окупити послугу з обслуговування супутників, яка коштуватиме від 10 до 15 млн дол.

Він очікує, що послуги зі зняття супутника з орбіти будуть становити від 60% до 70% бізнесу компанії.

Усов також запропонує операторам, які планують будувати нові супутники, послуги з продовження терміну служби, щоб супутники могли залишатися в експлуатації упродовж 20 або більше років.

Як повідомляв Укрінформ, 17 листопада 2020 року Кабмін звільнив Володимира Усова з посади голови Державного космічного агентства.

Усов обіймав посаду глави Держагентства з 24 січня 2020 року.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: