Розроблено автоматизовану систему оцінювання якості атмосферного повітря над Україною за даними супутникових спостережень

Новини

В Українському гідрометеорологічному інституті ДСНС України та НАН України розроблено автоматизовану систему оцінювання якості атмосферного повітря над територією України за даними супутникових спостережень (супутник Sentinel-5P).

Про це повідомляється на сайті НАНУ.

Для території України реалізовано отримання, оброблення та візуалізацію загального вмісту діоксиду азоту (NO2), моноксиду вуглецю (СО), діоксиду сірки (SO2) та формальдегіду (HCHO) з просторовою роздільною здатністю 5 км. Автоматизована система містить модулі фільтрації ненадійних даних.

Система надає дані щоденно в режимі близького до реального часу в проміжку між 17:00 та 18:00 год. на основі супутникового зондування близько 12:00–13:00 год. У разі надзвичайних ситуацій систему можна запустити у визначений час за умови наявності даних для оброблення. Інформація у вигляді картосхем може щоденно надаватися широкому колу користувачів.

На рис. 1-2 наведено приклад роботи автоматизованої системи 10 листопада 2020 року для загального вмісту діоксиду азоту (NO2) в атмосферному повітрі. Найвищі концентрації спостерігалися над м. Київ та над промисловими містами Донецької області. Внаслідок північного вітру (рис. 3) чітко простежується поширення забрудненого повітря від м. Київ у південному напрямі. Цей шлейф є результатом викидів NO2 після ранкового часу пік на автошляхах м. Київ, який поширився на відстань до 40 км від міста до моменту зондування (близько 13 год за місцевим часом).

Рис. 1. Просторовий розподіл загального вмісту діоксиду азоту (NO2) в атмосферному повітрі над територією України станом на 10.11.2020 р.

Автоматизована система надає можливість отримувати деталізовану картину над містами, що для м. Київ представлено на рис. 2.

Рис. 2. Просторовий розподіл загального вмісту діоксиду азоту (NO2) над м. Київ станом на 13:00 год 10.11.2020 р.
Рис. 3. Напрям та швидкість вітру за даними моделі WRF-ARW v.3.9.1.1 станом на 9:00 UTC 10.11.2020 р.

Мезомасштабну  модель прогнозу погоди WRF-ARW v.3.9.1.1 (США) адаптовано для території України в Українському гідрометеорологічному інституті ДСНС України та НАН України.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: