НАТО: Захист альянсу в космосі

Головні теми

У Німеччині на авіабазі Рамштайн, розташованій в федеральній землі Рейнланд-Пфальц, хочуть почати будівництво космічного центру, повідомляє Sueddeutsche Zeitung.

Авіабаза Рамштайн

Голови міноборони країн-учасників НАТО мають намір створити координаційний пункт для спостереження за космічним простором. База може бути переобладнана на командний пункт управління обороною. Очікується, що майбутній центр досліджуватиме космічну діяльність.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує, що плани щодо створення космічного центру будуть узгоджені до 21 жовтня.

За його словами, космос – важлива область для НАТО, тому необхідно, щоб був надійний доступ до космічних послуг.

«НАТО не має наміру розміщувати зброю в космосі, але ми повинні забезпечити, щоб наші місії та операції отримували відповідну підтримку», – сказав в минулому році генеральний секретар Йенс Столтенберг. Наприклад, космос має вирішальне значення для систем раннього попередження, зв’язку та навігації.

Норвежець мав на увазі той факт, що НАТО все більше залежить від космічних технологій. Зв’язок під час бойових дій здійснюється через супутники, вони використовуються для розвідки і шпигунства, а також для навігаційних систем. Навпаки, це означає, що атака на сателіти країн НАТО може значно знизити їх обороноздатність.

Крім того, атаки на супутники можуть використовуватися в разі війни, щоб паралізувати частину суспільного життя. Наприклад, обробка транзакцій безготівкових платежів або навігаційні системи для автомобільних, морських і повітряних перевезень можуть бути серйозно порушені.

Федеральний міністр оборони Німеччини А. Крамп-Карренбауер представляє Центр повітряно-космічних операцій

Кілька тижнів тому в Юдемі (Північний Рейн-Вестфалія) був введений в дію новий центр космічних операцій ВПС Німеччини. Центр повітряних і космічних операцій в першу чергу призначений для захисту супутників від перешкод і атак, а також для спостереження за ракетами, які можуть становити загрозу для населених пунктів при повторному вході в атмосферу. Він спостерігає і каталогізує космічні об’єкти та космічне сміття. Мова йде не про космічному зброю, – підкреслив інспектор ВПС генерал-лейтенант Інго Герхарц.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: