Відбувся 12-й успішний пуск американської РН «Антарес», створеної за участю України

Головні теми

3 жовтня 2020 року відбувся третій у цьому році успішний пуск ракети-носія, створеної за участю підприємств космічної галузі України.

Про це повідомляє КБ «Південне».

О 4 годині 16 хвилин за київським часом із Центру космічних польотів, що на острові Воллопс (штат Вірджинія, США), проведено 12-й успішний пуск ракети-носія середнього класу «Антарес». РН вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель «Сігнус», який має доставити на Міжнародну космічну станцію близько 3629 кг корисного вантажу на замовлення NASA.

На МКС буде доставлено більше 20 одиниць корисного навантаження і наукових експериментів, серед яких, зокрема:

▪ Onco-Selectors – експеримент, метою якого є ідентифікація ліків на основі онкоселективних рибонуклеїнових кислот (мРНК), які працюють в умовах мікрогравітації і призначені для виявлення ракових клітин;
▪ Матеріали для проведення досліджень росту рослин, в ході яких буде вирощуватися редис в якості моделі для майбутніх культур в космосі;
▪ Універсальна система управління відходами (UWMS) – новий компактний туалет для астронавтів, який в подальшому буде використовуватися в тому числі у місіях на Місяць та Марс;
▪ VR-камера, яку астронавти братимуть із собою під час виходу у відкритий космос. Відзняті матеріали будуть використані для створення заключних серій серіалу Space Explorers: The ISS Experience.
▪ Експеримент Spacecraft Fire Experiment-V (Saffire-V) з дослідження процесу горіння, поведінки диму і поширення полум’я в умовах мікрогравітації, який розпочнеться після того, як Cygnus покине МКС;
▪ Університетські кубсати Bobcat-1, NEUTRON-1 та SPOC.

«Антарес» складається з двох ступенів і космічного вантажного корабля «Сігнус» (третій ступінь). Основну конструкцію першого ступеня розробило ДП «КБ «Південне» та виготовило ДП «ВО ПМЗ» у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС», «Київприлад», «Хартрон-ЮКОМ», «ЧЕЗАРА», «РАПІД» та iн. Головний розробник ракети-носія – американська компанія Northrop Grumman.

Незважаючи на пандемію коронавіруса, яка охопила всю планету, питання життєзабезпечення та управління МКС залишається ключовим пріоритетом для світової спільноти.

Злагоджена успішна робота українських і американських фахівців сприяє забезпеченню життєдіяльності Міжнародній космічній станції, де постійно перебувають від трьох до шести членів екіпажу, які залежні від доставки вантажів з Землі.

Підготовка PH «Антарес», її випробування та пуск проходили за участю фахівців ДП «КБ «Південне», ДП «ВО ПМЗ» та НВО «Хартрон-АРКОС». Згідно з контрактом, з території Конструкторського бюро «Південне» в режимі реального часу здійснювалася технічна підтримка пуску, приймання та оброблення телеметричної інформації. Українські фахівці в повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності.

Українська та міжнародна ракетно-космічні індустрії вчаться працювати в нових реаліях і, з дотриманням усіх безпекових заходів, поступово повертаються до звичного рівня роботи.

Стикування вантажівки з МКС планується здійснити у понеділок, 5 жовтня, о 14:30 за київським часом.

15 лютого цього року відбувся 11-й успішний пуск РН «Антарес», а 3 вересня з космодрому Куру вже вп’ятнадцяте успішно стартувала європейська РН «Вега», блок маршового двигуна 4-го ступеня якої розробило КБ «Південне».

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: