Американці вперше за 20 років звернули увагу на українські ракетні програми

Новини

Фахівці США вперше за 20 років звернули увагу та похвалили українські ракетні програми, зокрема нову протикорабельну крилату ракету «Нептун». Так інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» прокоментували присвячену Україні публікацію авторитетного видання The National Interest в Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

Зокрема, в ЦДАКР зазначили, що перші ракетні розробки у новітній історії України почали офіційно рекламуватися ще на міжнародній виставці озброєнь IDEX у 1999 році, то були проєкти оперативно-тактичного ракетного комплексу та крилатої ракети від КБ «Південне». «Однак з того часу і до сьогодні американці зберігали мовчання, що свідчить про серйозність нинішніх ракетних програм України», – підкреслили в аналітичному центрі. «Про вагомість ракетних досягнень свідчить і істерія в Росії, яка з’явилася після вдалих випробувань ракет у квітні 2020 року», – додали в ЦДАКР.  

Як відомо, днями The National Interest на своїх сторінках зазначив, що Україна серйозно просунулася в розробці своєї першої крилатої ракети, яка активно проходить тестові випробування на українських полігонах. «У разі успіху «Нептун» стане ключовою технічної та символічної віхою в програмі розвитку ракет в Україні», – вважає американський журнал. Крім того, американські оглядачі відзначили, що роботи щодо створення першої української протикорабельної крилатої ракети «дають чітке уявлення про прогрес» України. Американські експерти відзначили наявність українського двигуна Р95-300 у ракети, що дозволило значно знизити витрати на її створення. При цьому, не дивлячись на наявність проблем з фінансуванням, розробка продовжує активно просуватися. «Проте Україна просунулася вперед з «Нептуном», – написало видання.

До того ж, 4 квітня Радіо Свобода процитувала ДП «ДержККБ «Луч» щодо майбутнього нової крилатої ракети «Нептун»: «Питання фінансування програми «Нептун» у 2020 році вирішується замовником у плановому порядку. Основними показниками ДОЗ кошти на фінансування цих робіт передбачені. У другому кварталі 2020 року проводиться заключний етап проведення випробувань комплексу «Нептун». Прогнозується, що у 2020 році комплекс буде прийнятий на озброєння Збройних сил України та розпочнеться його серійне виробництво».

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: