Другий представник України увійшов до Зали слави Міжнародної астронавтичної федерації

Новини

Бюро Федерації підтримало ініціативу Генерального директора ДП «КБ «Південне», Віце-Президента МАФ зі зв’язків з промисловістю (2015-2018), академіка НАН України О.В. Дегтярева і занесло до Зали слави Міжнародної астронавтичної федерації завідувачку відділом Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, засновницю наукової школи з космічної біології Єлизавету Львівну Кордюм.

Про це повідомляється на сторінці КБ «Південне» у Facebook.

Дана нагорода присуджується щорічно видатним діячам космічної галузі за особистий внесок в розвиток світової космонавтики: http://www.iafastro.org/activi…/honours-awards/hall-of-fame/.

Це вже другий представник України, який отримав таке високе визнання. У 2017 році до Зали було занесено Генерального конструктора – Генерального директора КБ «Південне» в 1991-2010 роках Станіслава Миколайовича Конюхова.

***
Є.Л. Кордюм народилася в м. Києві. Закінчила Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка за спеціальністю «біолог-ботанік» (1955).

З 1959 р. – в Інституті ботаніки ім. М.Г. Холодного: з 1976 р. – завідуюча відділом клітинної біології та анатомії, водночас у 1998-2003 рр. – заступник директора з наукових питань.

У 1970-і роки розпочала новий напрям досліджень з космічної біології. Під її керівництвом уперше опрацьовано результати спільного радянсько-американського експерименту за програмою «Союз-Аполлон» та отримано дані про вплив факторів космічного польоту на одноклітинні організми.

Автор і науковий керівник спільного українсько-американського експерименту за програмою польоту першого космонавта України Л.К. Каденюка (1995-1998). Установлено гравічутливість рослинних клітин та загальні закономірності впливу мікрогравітації на клітину.

Доктор біологічних наук (1969), професор (1986). Лауреат Державної премії УРСР (1979) та премії ім. М.Г. Холодного АН УРСР (1979). Заслужений діяч науки і техніки України (1984). Член-кореспондент НАН України (2000). Повний кавалер ордена княгині Ольги (2007).

Колектив Центру “Спейс-Інформ” щиро вітає Єлизавету Львівну з високою відзнакою міжнародної космічної спільноти!

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: