До дня народження авіаконструктора Костянтина Калініна

Сторінки історії

5 лютого 1887 року народився Костянтин Калінін — український авіаконструктор, що створив понад 20 типів літаків.

Про це пише Інформаційне агентство Міністерства оборони України.

Мало хто знає про надпотужний літак К-7, спроєктований і зібраний у 30-х роках минулого століття в Україні, і його конструктора Костянтина Калініна. Його у двадцятих – на початку тридцятих вважали одним з найперспективніших радянських авіаконструкторів. Його літаки, виконані за аеродинамічною схемою «літального крила», лягли в основу надзвукової авіації майбутнього.

Народився Костянтин Олексійович Калінін у 1887-му у Варшаві. Закінчив Одеське військове училище, Гатчинську військову авіаційну школу. Учасник Першої світової війни. Брав участь у боях, кілька разів поранений. У 1918-1919 роках служив в авіації Армії Української Держави та УНР. Після того, як український національно-визвольний рух зазнав поразки й до влади прийшли більшовики, почав служити в авіації Червоної армії.

Його кликав з собою в Америку Сікорський, але він вирішив лишитись на батьківщині. Навчався в академії Повітряного флоту в Москві, але за політичні переконання його виключили. Повернувся в Україну, працював завідувачем конструкторського бюро на Київському авіаційному заводі № 6, здобув вищу освіту у Київському політехнічному інституті (1925).

Наступного року переїхав у Харків, де організував конструкторське бюро. Впродовж 1923–1938 рр. під керівництвом Калініна створено 25 типів літаків та їхніх модифікацій. Серед них 19 цивільних машин і 6 військових. Крім того, випущено 12 типів дослідних апаратів.

У квітні 1938-го Костянтина Калініна арештовано у підмосковному селищі Пушкіно, на дачі конструктора Гроховського, де він тимчасово мешкав із сім’єю, беручи участь у заводських випробуваннях літака К-13. Невдовзі за вироком Військової колегії Верховного суду СРСР від 22 жовтня 1938 року «за участь в антирадянській діяльності, шпигунство та проведення шкідницької діяльності» авіаконструктора розстріляли (за іншими даними — помер у тюрмі від тортур і виснаження).

Відомий учений-математик Іван Артоболевський у 1972 році, коли не стало Ігоря Сікорського, сказав: «Ось були два великі авіаконструктори — Ігор Сікорський і Костянтин Калінін. Першого Америка похоронила як національного героя, а іншого у нас ніхто не знає. Його на вершині слави знищили молодим у себе вдома».

До речі, американці знали та пам’ятали про розстріляного Калініна. У 1990 році, коли на батьківщині його навіть і не згадували, Міжнародний планетний центр (США) присвоїв планеті № 3347 назву «Костянтин». Як ішлося в тексті офіційного повідомлення: «На честь Костянтина Калініна (1889-1938) — видатного льотчика й талановитого конструктора, який розробив низку аеропланів різних типів, один з яких дістав Золоту медаль на Міжнародній авіаційній виставці у Берліні 1928 року». У серпні 2014 року на території КПІ відкрито пам’ятник видатному авіаконструкторові.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: