У Канаді дали зелене світло проекту «Циклон-4М»

Головні теми

4 червня 2019 року Міністерство охорони навколишнього середовища Нової Шотландії дало дозвіл компанії Maritime Launch Services (MLS) на подальші кроки щодо будівництва космодрому в районі Хазел-Хілл – Кансо в окрузі Гайсборо.

Про це повідомляється на сайті SpaceQ.

Maritime Launch Services – це стартап, заснований в Галіфаксі, який планує побудувати космічний порт в Новій Шотландії для запуску супутників. Компанія планує спочатку використовувати українську ракету-носій “Циклон-4М” середнього класу, розроблену та побудовану українськими підприємствами ДП “КБ “Південне” та ДП “ВО ПМЗ”. Космодром в кінцевому підсумку зможе стати також місцем для запуску ракет-носіїв інших компаній.

Трохи більше місяця тому Гордон Вілсон був призначений новим Міністром з охорони навколишнього середовища Нової Шотландії. Його міністерство надіслало свою рекомендацію йому два тижні тому Міністр повинен був прискорити процес розгляду отриманих матеріалів.

Для MLS ця подія є найважливішою віхою на сьогоднішній день, негативне рішення означало б кінець проекту.

Тепер MLS має два завдання – це якнайшвидше отримання дозволу на оренду землі та закриття першого раунду зовнішнього фінансування.
Враховуючи те, що є екологічний дозвіл, MLS сподівається, що Міністерство земель і лісового господарства Нової Шотландії надасть дозвіл на оренду землі найближчим часом.

У заяві, оприлюдненій MLS сьогодні вранці, Стів Матьє, Президент і Виконавчий директор MLS, заявив, що “сьогоднішнє рішення міністра Вілсона підтверджує зобов’язання MLS будувати і керувати космодромом Нової Шотландії згідно з екологічними та безпековими вимогами. Ще раз ми дякуємо громаді за її величезну підтримку цієї ініціативи. Це захоплюючий день для спільнот Кансо, Хейзел-Хілл і Малого Дувра, провінції і країни. Ми вдячні міністру Вілсону та його співробітникам за їх ретельний процес оцінки навколишнього середовища ».

Дозвіл надійшов з деякими умовами. Жодна з них не є підставами для зупинки або призупинення проекту, як стверджує Матьє, який відповів на запит SpaceQ. MLS заявила: “дії MLS будуть відповідати кожній умові дозволу і MLS буде працювати з Міністерством земель і лісового господарства для завершення процедури отримання оренди землі з метою проведення урочистої церемонії відкриття будівництва космодрому в липні. Запропонований комерційний космодром стане економічним двигуном у регіоні і буде спиратися на спадщину Канади в глобальній космічній спільноті”.

Матьє сказав, що він очікує зробити найближчим часом оголошення у зв’язку з фінансуванням. Наявність дозволу була найважливішою складовою для отримання фінансування. Матьє також повідомив SpaceQ, що нещодавно здійснив поїздку в Україну, щоб побачити, як український виробник ракет ДП “ВО ПМЗ” просунувся з будівництвом початкових компонентів для ракети Циклон-4M. Також з ним в цьому візиті був ключовий потенційний інвестор.

Матьє повідомив SpaceQ, що «він був вражений» прогресом ДП “ВО ПМЗ”, відзначив нове виробниче обладнання, включаючи 3D-принтери, які зараз використовуються для побудови деяких компонентів. (Скоріш за все пан Матьє мав на увазі нове виробниче обладнання КБ “Південне”)

MLS також провела перемовини з більше ніж одним виробником «великих» супутникових угрупувань щодо використання космічного порту для запуску супутників. Матьє не коментує, з ким саме або інші деталі цих перемовин.

Матьє також висловив сподівання, що офіційна церемонія відкриття відбудеться в липні. До речі, Міністерство закордонних справ Канади та Міністр Кристія Фріланд планують 2-4 липня провести у Торонто третю Конференцію з реформ в Україні. Ця подія дозволить українським міністрам відвідати церемонію відкриття будівництва космодрому, яка планується через деякий час після конференції.

Нагадаємо, що у травні в цеху головного складання ПІВДЕНМАШу відбулися планові вібраційно-функціональні випробування головного обтікача ракети-носія «Циклон-4».

На випробуваннях були присутні представники КБ «Південне» та компанії «Maritime Launch Services Ltd», Канада.

Випробування пройшли успішно. Надалі буде виготовлено примірник головного обтікача для проведення перших льотних випробувань.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: