Другий наносупутник Білоруського державного університету планують запустити в 2021 році

Новини

Другий наносупутник Білоруського державного університету (БДУ) планують запустити в 2021 році, повідомив 26 січня на прес-конференції заступник начальника управління науки та інноваційної діяльності Міністерства освіти Петро Пекутько, передає БЕЛТА.

“У цьому році ми запускаємо другий науково-освітній наносупутник БДУ. Його функціонал заточений на відпрацювання навчальних завдань, це свого роду лабораторія, яка забезпечує розвиток нових напрямків в навчанні. До розробки супутника і аналізу інформації, що надходить залучаються студенти. Запуск наносупутнику і забезпечення його цільового функціонування завершать комплекс заходів зі створення матеріально-технічної та науково-методичної бази системи підготовки кадрів в області розробки і експлуатації малих космічних апаратів”, – сказав Петро Пекутько.

Незважаючи на невеликі розміри, новий наносупутник буде містити всю необхідну апаратуру. Зокрема, він буде оснащений системами, які дозволять виробляти радіозатменне зондування атмосфери, досліджувати магнітні аномалії. “Ми продовжимо розвивати технології використання даних ДЗЗ, в тому числі для моніторингу водоймищ, лісових насаджень, ландшафтів”, – додав представник Міносвіти.

У свою чергу Національна академія наук працює над новим великим супутником дистанційного зондування Землі з роздільною здатністю до 0,35 м (у чинного Білоруського космічного апарату – 2 м). “Така потреба є, так як нам потрібна більш детальна інформація для точного землеробства, безпілотного транспорту. Шукаємо інвесторів, шукаємо кошти. Це дороге завдання”, – зазначив перший заступник голови Президії НАН Сергій Чижик. Вчені розраховують на запуск нового супутника в поточній п’ятирічці.

Рішення про створення власного космічного апарату і на його основі Білоруської космічної системи дистанційного зондування Землі було прийнято главою держави в 2003 році. БКА успішно виведений на орбіту 12 июня 2012 года с космодрому Байконур. Він увійшов в угруповання космічних апаратів разом з російським “Канопус-В” №1. У січні 2020 року, між НАН Білорусії та держкорпорацією “Роскосмос” підписано угоду про розширення можливостей цього угруповання за рахунок ресурсу російських космічних апаратів “Канопус-В” № 3, 4, 5, 6 і “Канопус-В-ІК”. Наносупутник BSU Sat-1 Белгосуніверсітета вивели на орбіту 29 жовтня 2018 року в Китаї з космодрому Цзюцюань. Він став першим університетським супутником в системі білоруського освіти і третім об’єктом вітчизняного походження на навколоземній орбіті (разом з БКА і супутником зв’язку “Белінтерсат-1”). При незначних габаритах (вага – близько 1,6 кг) він володіє всіма характеристиками великих універсальних супутників: оснащений системами енергопостачання, управління, орієнтації і стабілізації, телекомунікації, комплексом технологічної та наукової корисного навантаження. На ньому встановлена ​​цифрова камера, радіаційний спектрометр, інфрачервоний детектор та інше спеціальне обладнання. Програмне забезпечення для роботи супутника розроблено вченими БГУ. Польотна програма створювалася індивідуально під технічні характеристики ракети-носія, службової платформи супутника і завдань цільової апаратури.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: