До 23-річчя польоту першого космонавта України Л.К. Каденюка

Сторінки історії

19 листопада 2020 року виповнюється 23 роки від дня початку польоту в космос на борту американського космічного корабля «Колумбія» першого космонавта незалежної України Леоніда Костянтиновича Каденюка.

Вперше про участь українського космонавта-дослідника в місіях американських шаттлів було оголошено 13 травня 1994 року в спільній заяві Президента України Л.Д. Кучми та Президента Сполучених Штатів Америки Б. Клінтона. У 1995 році НКАУ разом з НАСА розпочало підготовку до космічного польоту та наукових експериментів. Керівником групи для відбору кандидата до польоту та реалізації польоту було затверджено заступника Генерального директора НКАУ Едуарда Івановича Кузнєцова, керівником наукової програми від НАН України – доктора біологічних наук Єлізавєту Львівну Кордюм, керівником освітньої програми – Володимира Івановича Назаренка (на той час наукового співробітника Інституту біохімії імені О.В. Паладіна НАН України, співробітника Малої академії наук).

Підготовка тривала 3 роки, протягом яких узгоджувалися конкретні завдання експерименту, удосконалювалося обладнання та пристрої, відпрацьовувалися спільні дії українських та американських вчених.

У лютому 1996 року Леоніда Каденюка було зараховано до групи українських космонавтів Національного космічного агентства України для проходження підготовки до польотів на космічних кораблях «Спейс Шатл», у липні 1996 року він прибув до США. З листопада 1996 по листопад 1997 р. разом із космонавтом-дублером Ярославом Пустовим пройшов підготовку до польоту в Космічному центрі ім. Джонсона (США).

Космічний політ відбувся 19 листопада – 5 грудня 1997 року на космічному кораблі «Колумбія». Політ у складі міжнародного екіпажу тривав 15 діб 16 год. 35 хв. 1 сек.

Український космонавт-дослідник виконав широкий спектр робіт в рамках Спільного українсько-американського експерименту, завданням якого було дослідження впливу мікрогравітації на ріст та розвиток вищих рослин. У спільному експерименті брали участь: зі сторони України 5 інститутів Національної академії наук України – Інститут ботаніки імені М.Г. Холодного, Інститут фізіології рослин та генетики, Інститут молекулярної біології та генетики, Інститут екології Карпат, Інститут мікробіології та вірусології імені Д.К. Заболотного та Національний ботанічний сад імені М.М. Гришка; зі сторони США 5 університетів – Канзаський, Луїзіанський, Ногайський, Вісконсінський, Північної Кароліни та Космічний Центр імені Дж. Кеннеді.

Під час космічної місії проводилася масштабна освітня програма (по 20 тисяч школярів з боку України та США).

Крім Спільного українсько-американського експерименту в космічному польоті Леонід Каденюк виконував експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці «Людина і стан невагомості».

Уперше, під час польоту Леоніда Каденюка, у космосі побували тризуб, український прапор та пролунав гімн Незалежної України.

Після польоту генерал-майор, Герой України Леонід Каденюк обирався Народним депутатом України, Радником Прем’єр-Міністра та Голови Державного космічного агентства, Президентом Аерокосмічного товариства України та ряду інших громадських організацій. Він був почесним громадянином м. Чернівці.

Л.Каденюк проводив велику просвітницьку та виховну роботу серед шкільної молодці та студентства.

У 2018 році раптово обірвалося життя нашого космонавта. Він був похований на Байковому кладовищі.

Громадські організації Аерокосмічне товариство України, УМАКО «Сузір’я» та громадська рада з економічної безпеки вийшли з ініціативою запровадити відзнаку «Зірка космонавта Л.Каденюка», перемейнувати вулицю Московську у Києві на його честь, а також за підтримки Президента України Володимира Зеленського розпочали збір коштів для пам’ятника на могилі космонавта. Напередодні спорудження пам’ятника на могилі Л.Каденюка було завершено.

Довідка:

Леонід Костянтинович КАДЕНЮК народився 28 січня 1951 р. у с. Клішківці Хотинського р-ну Чернівецької обл. Закінчив Клішківецьку середню школу (1967), Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків (ЧВВАУЛ) (1971), Московський авіаційний інститут (1989).

Проходив службу як льотчик-інструктор ЧВВАУЛ. З серпня 1976 р. по березень 1983 р. – у загоні космонавтів Центру підготовки космонавтів у Зоряному містечку. З березня 1983 р. – командир ланки у Липецькому центрі перенавчання та бойового застосування військових льотчиків. З червня 1984 р. – у Державному науково-дослідному інституті ВПС ім. В.П. Чкалова: льотчик-випробувач (1984-1988), у групі підготовки космонавтів (1988-1996). Пройшов повний курс підготовки до польотів на кораблях «Союз» і орбітальній станції «Мир». Пройшов підготовку за програмою «Буран». Льотчик-випробувач I класу, освоїв 54 типи та модифікації літаків.

Герой України (1999). Генерал-майор авіації. Почесний громадянин міста Чернівці (2001). Народний депутат України 4-го скликання (2002-2006). Кандидат технічних наук (2006). Радник Голови ДКА України (з 2011). Президент Аерокосмічного товариства України (2015-2018).

Помер 31 січня 2018 року в Києві під час традиційної ранкової пробіжки. Похований у Києві на Байковому кладовищі.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: