OSIRIS-REx провів фінальну репетицію забору ґрунту з астероїда Бенну

Новини

Автоматична міжпланетна станція OSIRIS-REx зробила фінальну репетицію процедури забору ґрунту з астероїда Бенну, в ході якої успішно знизилася до висоти в 40 метрів від його поверхні. Зі знімків, отриманих в ході репетиції, вчені змонтували відео зниження, повідомляє ROOT NATION з посиланням на NASA.

Основним завданням міжпланетної станції OSIRIS-REx став забір ґрунту з навколоземного астероїда (101955) Бенну і його доставка до Землі. Це дозволить всебічно досліджувати матерiал і порівняти його з астероїдами інших типів. Робочою площадкою на Бенну є область «Соловей», яка знаходиться всередині 70-метрового кратера, резервним майданчиком стала область «Скопа», розташована всередині 20-метрового кратера. На початку 2020 року станція зробила близькі прольоти, а в квітні провела першу репетицію процедури забору ґрунту.

11 серпня 2020 року апарат успішно здійснив другу за рахунком і заключну чотиригодинну репетицію процедури. Спочатку станція зійшла з 870-метрової робочої орбіти, після чого розгорнула систему відбору проб TAGSAM (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism) і почала отримувати навігаційні зображення за допомогою камер, які в подальшому будуть використовуватися для автономної роботи апарату. Потім станція перевела сонячні панелі в безпечне положення (подалі від астероїда) і почала зниження до висоти в 125 метрів, після чого збільшила швидкість і знизилася до висоти в 50 метрів. Після цього апарат знизив швидкість, досяг висоти в 40 метрів від поверхні Бенну і почав повернення на робочу орбіту.

В ході репетиції проводилося дослідження астероїда за допомогою камер і спектрометрів. З 42 знімків, зроблених камерою SamCam на висоті від 128 до 44 метрів, було змонтовано відео зниження станції до поверхні астероїда. По центру видно систему TAGSAM, великий валун на краю кратера, що знаходиться в правому верхньому куті відео, має ширину 13 метрів.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: