Запуск ракети Electron з розвідувальними супутниками США перенесений на суботу

Новини

Скасований в четвер через сильний вітер запуск на орбіту ракети Electron з трьома супутниками в інтересах Національного управління військово-космічної розвідки США (NRO), а також з малими космічними апаратами NASA і австралійського університету, перенесений на суботу, повідомляє Інтерфакс з посиланням на американську Rocket Lab.

Запуск тепер планується здійснити не раніше 13 червня о 4:43 UTC (7:43 мск).

Як повідомлялося, запуск триступеневої ракети Electron з місією, що отримала назву Do not Stop Me Now, планувалося здійснити зі стартового майданчика компанії Rocket Lab на півострові Махія в Новій Зеландії. Однак у зв’язку зі штормовим вітром він в останній момент було скасовано.

Дані про секретні американських супутниках не розкриваються. NRO не надав ніякої інформації про призначення або характеристиках корисного навантаження, вазі і орбіті, на яку вони будуть виведені.

Запуск для NRO проводиться в рамках програми виведення на орбіту малих супутників комерційними операторами (Rapid Acquisition of a Small Rocket (RASR)), ініційованої відомством в 2018 році. Її основна мета – використання американськими військовими малих носіїв приватних компаній для оперативного виводу в космос невеликих вантажів і розгортання угруповань з дешевих мінісупутників на низьких орбітах.

Це вже другий запуск ракети Electron компанії Rocket Lab з розвідувальними супутниками NRO. Перший був здійснений в січні нинішнього року.

В інтересах NASA на орбіту повинен бути виведений супутник ANDESITE, який призначений для дослідження магнітного поля Землі. Він створений студентами і викладачами центру космічної фізики Бостонського університету.

Що стосується австралійського апарату – M2 Pathfinder, то це супутник Університету Нового Південного Уельсу (UNSW), який буде запущений для випробування комунікаційної архітектури та інших технологій.

Ракета Electron аерокосмічної компанії Rocket Lab може виводити на низьку опорну орбіту до 250 кг вантажу. Вартість пуску ракети становить від 4,9 до 6,6 млн дол., що надзвичайно мало в порівнянні зі стартом ракет середнього і важкого класів. Таким чином, Rocket Lab прагне зробити революцію на ринку ракетно-космічних послуг.

Місія Do not Stop Me Now повинна стати дванадцятим запуском ракети Electron. Спочатку, він намічався на кінець березня поточного року. Однак через пандемію коронавируса і введених урядом Нової Зеландії карантинних заходів він був відкладений.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: