NASA склало телескоп “Джеймс Вебб” у польотну конфігурацію

Новини

Фахівці, які працюють з космічним телескопом “Джеймс Вебб” успішно склали його в конфігурацію, в якій він буде перебувати під обтічником ракети-носія “Аріан 5” під час польоту в космос. Обсерваторії належить пройти ще три випробування, а потім її відправлять у космос. Запуск запланований на березень 2021 року, повідомляє “Дзеркало тижня” з посиланням на N+1.

Телескоп “Джеймс Вебб” – один з найбільших і складних з тих, які коли-небудь створювалися. Його оптична схема являє собою трьохдзеркальний анастигмат, а головне дзеркало, що складається з 18 окремих сегментів і має розмір 6,5 метрів в поперечнику, у п’ять разів більше за площею, ніж основне дзеркало телескопа “Хаббл”. Від перегрівання та теплових перешкод оптичну систему і наукові прилади буде оберігати п’ятишаровий захисний екран.

Раніше фахівці перевірили також правильність розгортання головного дзеркала і захисного екрана телескопа. На початку травня обсерваторію перевели в польотну конфігурацію і переконалися, що вона склалася правильно. В такому стані телескоп пройде фінальні акустичні та вібраційні випробування, після чого його знову переведуть в робочу конфігурацію і згорнуть назад. Потім обсерваторію відправлять на космодром для підготовки до запуску.

Телескоп “Джеймс Вебб” стане заміною телескопа “Хаббл”. Він буде займатися вивченням галактик раннього Всесвіту, дослідженням утворення нових зірок і спостереженням за планетами Сонячної системи. Спочатку новий апарат планувалося запустити в 2014 році, але значне перевищення витрат на нього і відставання від графіка змусили NASA перенести передбачувану дату старту місії спочатку на вересень 2015 року, а потім – на жовтень 2018 року. Нова дата запуску – 2021 рік.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: