ТОП-10 аерокосмічних подій 2020 року

Головні теми

1. SpaceX і Boeing літатимуть з астронавтами

Полет к МКС с пассажирами

2020-й може стати роком, коли астронавти NASA полетять в космос на комерційних транспортних засобах.

Очікується, що SpaceX Crew Dragon та Boeing Starliner доставлять перших астронавтів у космос в цьому році, хоча точні дати запуску поки не оголошені. Обидва космічні кораблі все ще знаходяться в режимі тестування, щоб зробити їх максимально безпечними для людей.

У Starliner сталася важлива подія в грудні, коли відбувся випробувальний політ без екіпажу, хоча космічний корабель так і не досяг МКС через спалювання занадто великої кількості палива під час запуску. У березні 2018 року SpaceX успішно виконав політ без екіпажу на станцію, а також в січні готується до випробування на переривання польоту. Тест SpaceX In-Flight почнеться не раніше 11 січня.

2. Запуск Solar Orbiter в лютому

Solar Orbiter

 «Сонячний орбітальний апарат» – спільна місія NASA і Європейського космічного агентства – повинен стартувати з мису Канаверал у Флориді 5 лютого.

Очікується, що космічний корабель наблизиться до місця, що знаходиться на орбіті Меркурія, на відстані 0,28 астрономічних одиниць від Сонця, щоб найкраще вивчити роботу Сонця (одна астрономічна одиниця – це відстань між Сонцем та Землею). Очікується, що ця місія триватиме сім років.

3. Mars 2020

Марс-2020

У зв’язку з наближенням Марса до Землі в 2020 році, липень – час для запуску неймовірних чотирьох місій на Червону планету.

17 липня NASA запустить свій довгоочікуваний марсохід Mars 2020, з метою дослідження можливих місць стародавнього життя, в той час як Європейське космічне агентство та Росія планують зробити те ж саме зі своїм марсоходом ExoMars Rosalind Franklin 25 липня.

Об’єднані Арабські Емірати планують свою першу місію, Японія запустить Місію Надії на Марс. Китай також планує посадку невеликого марсохода на Червону планету.

4. Перший запуск SSLV в Індії

Малая спутниковая ракета-носитель

Перший запуск Малої супутникової ракети-носія, нової ракети від Індійської організації космічних досліджень, очікується на початку 2020 року. (Місія Spaceflight Now намічена на січень).

Мета полягає в тому, щоб створити невелику пускову установку, яка може запускатися часто та з невеликою кількістю людей, щоб заощадити на експлуатаційних витратах. У 2020 році вона почне свою першу комерційну місію з чотирма супутниками спостереження Землі для BlackSky Global.

Всі SSLV будуть відправлені з Космічного центру Сатиш Дхаван в Сріхарікота, Індія.

5. SpaceX Starlink, Falcon Heavy і Starship

Спутники Starlink

SpaceX планує розпочати 2020 рік з новою партією супутників Starlink, задля забезпечення глобального зв’язку в широкосмугового зв’язку. Starlink може в кінцевому підсумку включати до 42 000 окремих апаратів, що кружляють навколо Землі.

У SpaceX заявляють, що супутники оснащені датчиками для уникнення зіткнень, але спостерігачі все ще турбуються щодо орбітального сміття. Компанія також планує покрити супутники антибліковим матеріалом, щоб зменшити шкоду для астрономічних спостережень.

На додаток до Starlink і Crew Dragon, у SpaceX є ще дві постійні ракетні програми. За даними Spaceflight Now, Falcon Heavy, найпотужніша на сьогоднішній день ракета, може почати місію для ВПС США в кінці 2020 року.

Очікується, що SpaceX продовжить розробку свого прототипу Starship Mk 3 для місій в далекому космосі.

6. Китайська місячна місія Чан’і-5

Чанъе-5

Очікується, що космічне агентство Китаю запустить свою наступну місячну місію під назвою Чан’і-5 у 2020 році.

Китай хоче відправити зразок Місяця на Землю для аналізу в рамках місії Чан’і-4, яка безпечно посадила посадковий апарат і ровер на зворотній бік Місяця. Місце його посадки – гора Монс Рюмкер, розташована неподалік від великої базальтової місячної впадини під назвою Oceanus Procellarum. Якщо Чан’і-5 досягне успіху, це буде перша місія з повернення місячного зразка на Землю з часу Аполлона 1972 року.

7. Космічний літак ВПС США X-37B

X-37B

Очікується, що ВПС США в 2020 році знову запустять загадковий космічний літак X-37B (також відомий як – безпілотний експериментальний орбітальний літак).

Це буде шоста місія безпілотного літака, який може залишатися в космосі до року, щоб виконувати завдання. У 2019 році один з двох відомих космічних літаків ВПС Х-37 повернувся на Землю після рекордного 780-денного космічного польоту. Це більше двох років в космосі.

8. Virgin Galactic

Пов’язане зображення

У 2019 році Virgin Galactic запустила свого першого пасажира в космос. Очікується, що в 2020 році компанія почне космічні туристичні польоти.

На цих рейсах, які можуть бути заплановані на середину року, будуть запущені пасажири з Spaceport America в Нью-Мексико, де знаходиться флот SpaceShipTwo компанії Virgin Galactic і її човник WhiteKnightTwo. Virgin Galactic пропонує туристам суборбітальні космічні польоти за ціною 250 тис доларів за квиток.

В даний час у Virgin Galactic є один SpaceShipTwo, VSS Unity і VMS Eve. Зараз компанія будує другий космічний корабель. Транспортні засоби SpaceShipTwo можуть перевозити двох пілотів і шістьох пасажирів.

9. Blue Origin

New Shepard

Blue Origin, приватна космічна компанія, заснована мільярдером Джефом Безосом, провела три польоти свого корабля New Shepard у 2019 році – останній раз 11 грудня – і збирається здійснити космічний політ з людиною в 2020 році.

Космічний корабель New Shepard складається з багаторазової ракети-носія і екіпажу, призначених для польоту до шести осіб в суборбітальний простір. Ракета-носій запускається і приземляється вертикально, а капсула повертається на землю з парашутом.

На сьогоднішній день Blue Origin виконано 12 місій, причому останні шість літали на одному прискорювачі і капсулі.

10. Virgin Orbit

Virgin Galactic – це не єдина компанія, яка планує здійснити космічний стрибок в 2020 році. Її дочірня компанія Virgin Orbit планує почати орбітальні запуски протягом року.

Virgin Orbit – компанія, що запускає наносупутники, та прагне вивести корисний вантаж на орбіту за допомогою LauncherOne.

LauncherOne  –  ракета-носій з повітряним стартом, де РН – це прискорювач, який приводиться в початкове положення модифікованим реактивним літаком Boeing 747 під назвою Cosmic Girl. У липні 2019 року Virgin Orbit успішно провела випробування на запуск своєї ракети LauncherOne після серії випробувань. Очікується, що перший запуск з Virgin Orbit почнеться з космічного порту Мохаве в Каліфорнії і буде запущений над Тихим океаном.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: