130 років тому народився Ігор Сікорський: киянин створив гелікоптери, на яких літають президенти США

Сторінки історії

6 червня 1889-го у Києві народився механік, винахідник та авіатор Ігор Сікорський.

Навчався в Київському політехнічному інституті. Проектував гелікоптери, які на той час вважали неможливими. На власноруч сконструйованих літаках встановлював рекорди з дальності та швидкості польоту.

Працюючи на Російсько-Балтійському вагонному заводі у Ризі, побудував багатомоторний літак “Ілля Муромець”. На ньому перелетів із Петербурга до Києва.

“У 25 років Сікорський став кавалером ордена Святого Володимира IV ступеня, рівного за значенням ордену Святого Георгія, але в цивільній сфері. Це давало йому дворянство. До 28 років вже був національним героєм. Але все це не запаморочило йому голову. Він був сповнений творчих планів і далекий від мирської суєти”, – пише на сайті Gazeta.ua про Сікорського дослідник Вадим Михеєв.

1918-го дізнався, що більшовики хочуть його розстріляти. Емігрував у Францію. За рік переїхав у США.

У приміщенні курника почав будувати літаки на продаж. Від композитора Сергія Рахманінова отримав $5 тис. – сучасні 1,8 млн грн. Сікорський заснував компанію та розробив серію літаків, які встановили світові рекорди. Гідроплан S-42 забезпечив регулярні рейси через Атлантичний і Тихий океани.

Перший політ механіка Ігоря Сікорського на аероплані БіС-2 відбувся 4 червня 1910-го. Літак отримав назву за прізвищами студентів Київського політехнічного інституту Федіра Билінкіна, Василя Іордана та Ігоря Сікорського, які спорудили літак в ангарах КПІ на Куренівці у Києві.

Гелікотерами Сікорського почали користуватися президенти США. Для них збудували майданчик на території Білого дому.

Помер Ігор Сікорський у США 26 жовтня 1972-го. Компанію Sikorsky Aircraft успадкував його старший син Сергій.

У Києві Ігорю Сікорському присвячена виставка “Наш Сікорський” у Музеї української діаспори на вулиці Московській, 40Б.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: