До Дня Державного прапора України

Головні теми

СПЕЙС-ІНФОРМ, 23.08.2024

23 серпня щорічно, починаючи з 2004 року, в Україні вшановують один з трьох ключових державних символів – синьо-жовтий стяг. Це також національний символ. Символ нашої української ідентичності. Символ боротьби за волю. Символ, який побував не тільки на найвищій вершині Землі, Евересті, але і за її межами.

Відтоді, як людина в 1961 році вперше підкорила космос, прапор України вже п’ять разів побував на орбіті Землі.

Першим у 1997 році в космос з українським прапором відправився перший космонавт незалежної України Леонід Костянтинович Каденюк. Разом з ним в космос на борту американського шатла «Колумбія» (місія STS-87) літав не один, а одразу три синьо-жовті прапори!

Ось як згадував політ сам Леонід Каденюк у своїй книзі «Місія – космос»:

«Як офіційні речі на борт «Колумбії» я взяв три прапори України, герб нашої держави – тисячолітній тризуб, «Кобзар» Т. Г. Шевченка, герби міст Києва та Чернівців, портрети Т. Г. Шевченка, С. П. Корольова, Ю. В. Кондратюка, академіка М. Г. Холодного, космонавта Л. Г. Іванова – мого товариша по групі космонавтів у Зоряному містечку, який загинув у випробувальному польоті на літаку МіГ-27 і не побував у космосі.»

Під час польоту Леонід Каденюк провів два сеанси зв’язку зі школярами України та США, учасниками освітньої програми, які на Землі повторювали експерименти над рослинами, які проводив у космосі наш перший космонавт.

Під час одного з таких сеансів Каденюк вперше в історії розгорнув у космосі український прапор.

З книги «Місія – космос»:

«Телевізійний зв’язок зі школярами мав проходити з мого робочого місця, тобто з середньої палуби. Для цього я установив телевізійну камеру й український прапор, на тлі якого я мав вести спілкування.

Старанно, з особливими почуттями я розгортав прапор України на борту «Колумбії». Адже вперше в історії та ще й у такий спосіб – з космосу він має демонструватися на весь світ. Це була і гордість за Україну, й відчуття радості, що прапор нашої держави перебуває в космосі й що зараз його має побачити вся планета. Мені було надзвичайно приємно усвідомлювати свою причетність до того, що державний прапор України нині в космосі.»

Леонід Каденюк передає прапор України, який побував у космосі, Голові Верховної Ради України Олександру Ткаченку

Прапор, який зберігається в Державному космічному агентстві України

Колектив ДКА з «космічним» прапором 23 серпня 2024 року під час урочистого зібрання з нагоди Дня Державного прапора України. Фото ДКА

Другою людиною, яка доставила прапор України на орбіту Землі, стала американка українського походження Гайдемарі Стефанишин-Пайпер під час свого першого польоту в космос в 2007 році.

Перший космічний політ Гайдемарі (місія STS-115) тривав 11 діб. Під час нього вона здійснила два виходи у відкритий космос. Гайдемарі стала восьмою жінкою в історії, яка здійснила вихід у відкритий космос.

«У шатл нам дозволяли брати якісь маленькі пам’ятні речі. У мене завжди були сімейні фотографії, невеликий прапор України, емблема моєї школи та пласту», – згадувала Гайдемарі під час свого візиту в Україну в жовтні 2019 року.

Ще одним цікавим фактом є те, що iPod астронавтки під час подорожі до МКС був заповнений, серед іншого, українськими піснями.

Вдруге вона побувала на орбіті у 2008 році (місія STS-126). Політ тривав 15 днів. Під час нього Гайдемарі виконала ще три виходи у відкритий космос.

За мужність і відвагу, виявлені в освоєнні космічного простору, зміцнення дружби між українськими та американськими народами Гайдемарі Стефанишин-Пайпер нагороджена Орденом Княгині Ольги III ступеня.

Підписаний в 2019 році Гайдемарі Стефанишин-Пайпер український прапор

Третім, хто взяв із собою в політ у космос прапор України, та другим, хто розгорнув йому там, став американський астронавт Рендольф Брезник, син якого народився в Україні.

Це сталося під час його другого польоту на МКС в 2017 році.

«Цей прапор у мене з минулого року, я отримав його в Дніпрі, коли там був зі своєю родиною. Там народився мій син. І тому ми повернулися туди всією сім’єю, провели кілька днів у Новомосковську, а потім ще кілька днів в Києві. Ось звідти у мене прапор. Я взяв його з собою. І я планую його привезти з собою назад», – розповів Брезник під час телемосту МКС з Києвом у листопаді 2017 року.

У березні 2019 року, разом із сином Уайетом, Ренді Брезник відвідав Дніпро, Київ та Житомир.

«Нам пощастило відчути чудо усиновлення в 2008 році, коли ми всиновили нашого сина Уайета в місті Дніпро. Йому було 2 роки і 9 місяців, це був просто чудовий час для нашої сім’ї. Після того я відвідав Україну через кілька років, а потім ми були тут кілька років тому влітку. І Уайет, і наша донька Ебігейл були в Києві та Дніпрі. І тоді в мене була можливість взяти щось звідси – з України – для батьківщини Уайета в космічний політ. Я взяв магніт із гербом міста Дніпро, щось із музею ракетобудування і великий український прапор. І ми вивісили його в космосі, коли в нас була онлайн-зустріч із послом Америки в Україні та іншими людьми в Києві. І тепер я привіз його – віддати українцям прапор, що побував у космосі. Він пролетів 108 мільйонів кілометрів!», – сказав Брезник під час того візиту.

Ренді Брезник із сином Уайетом в КПІ. 15 березня 2019 р. Фото «Спейс-Інформ»

Той самий прапор, який побував разом із Брезником у космосі

8 січня 2024 року на ракеті Vulcan в космос разом з місячним посадковим модулем Astrobotic Peregrine відправилося корисне навантаження британської компанії Spacebit, заснованої українцем Павлом Танасюком. Воно включало температурний та радіаційний датчики, відеокамеру, а також металеву пластину з прапором та мапою України. Алюмінієву пластину вкриту золотом виробив один із київських заводів «Укроборонпром».

«На знак солідарності з українським народом Spacebit надсилає прапор України з металевим тисненням мапи України. У цій металевій пластині використовується новий тип покриття, яке раніше ніколи не випробовувалося на поверхні Місяця. Ці фарби створені на водній основі і можуть витримувати екстремальні температури протягом сотень років», – говориться на сайті компанії.

На жаль, через технічні проблеми і втрату палива посадковий модуль Peregrine на Місяць так і не сів. Peregrine спрямували в атмосферу Землі, де він і згорів, а його залишки впали в Тихий океан.

«Це був навмисний, хоча й розчаровуючий кінець подорожі, яка тривала 10 днів і подолала понад півмільйона миль, а корабель пройшов повз орбіту Місяця, перш ніж повернутися до Землі», – написав The New York Times.

Прапор України подорожував космосом цілих 10 днів!

І нарешті, 26 січня 2024 року уродженка Одеси Ліна Бороздіна здійснила туристичну подорож у космос на приватному кораблі Virgin Galactic. Громадянка США родом з України вирушила у політ навколо Землі разом з трьома іншими приватними астронавтами, взявши із собою і прапор України.

«Я літала у космос з українським прапором, він був на мені. І це не лише на моєму рукаві, у мене справді був прапор, у кишені. Нам не дозволили нічого відкривати всередині корабля, щоб не трапилося чогось надзвичайного, все мало залишатися закритим, під замком.

І я можу пояснити, для чого це – щоб мати український прапор, який щойно побував у космосі. Його тримали мої друзі, майбутні астронавти й ті, що вже літали в космос, люди з різних культур, з різними кольорами шкіри і різних національностей. Моя група дуже інклюзивна, а мої друзі є відображенням мене і того, яка я людина.

Так, у мене є друзі з Японії, Канади, Європи, Південної Америки, Сполучених Штатів Америки. І всі вони підтримували мене і підтримують Україну. Вони були зі мною, і ми всі розгорнули прапор.

Ми розгорнули два прапори: прапор Свободи і прапор України, які підписали і передали нам українські діти… Я просто хотіла зробити так, щоб світ не забув того, що відбувається в Україні, бо, як ви знаєте, сьогоднішня новина – це завтрашня пам’ять. Моя мета – нагадувати людям про війну, тому що спочатку, коли вона почалася, світ об’єднався, але тепер це, як стара новина…

Я хочу нагадати світові про те, що відбувається в Україні: що там усе ще триває війна, усе ще вмирають діти, але люди борються далі. І що ви знаєте. Звідти. Ви можете побачити межі. Ви можете побачити ненависть. Нетерпимість до людства. Ми такі нікчемні. Ми лише маленька частинка Зоряного пилу в цьому просторі Всесвіту.

Ми повинні дбати одне про одного. Знаєте, як я називаю свою групу друзів, що прийшли мене підтримати? Ми – спільнота людей. Не тому, що ти чорний, ти азіат, ти білий. Не тому, що ти гей чи натурал. Ні. Моя група друзів є людьми, ми – людська раса, яку ми повинні любити і піклуватися одне про одного. І я розумію, що потрібно, щоб люди пам’ятали, що війна досі триває, і вона стає ще гіршою. Я не хочу, щоб люди забували, і це одна з великих речей, чого я прагнула. Ось чому я хотіла взяти з собою свій прапор, прапор моєї країни, обох моїх країн, тому що Америка вже багато років є для мене домом, але серце моє – там, де я народилася», – сказала Ліна Бороздіна в інтерв’ю Укрінформу.

Прапор України, який літав у космос у кишені Ліни Бороздіної

17 травня 2024 року цей прапор України став частиною експозиції Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова (м. Житомир), де він буде відображати дух космічних досягнень та національної гордості для майбутніх поколінь українців. До музею було також передано персональний бейдж астронавтки Ліни Бороздіної та інші предмети, які вона брала з собою в подорож, зокрема українські гривні та магніти.

«Космічний» прапор України оселився в Житомирі

І на останок. Прикро, але за два з половиною роки повномасштабного вторгнення росіян в Україну жоден з астронавтів цивілізованих країн, включаючи приватні місії, не взяв із собою на МКС прапор України, щоб розгорнути його там на знак підтримки українського народу.

Від 24 лютого 2022 року на МКС літали 12 американців, 1 канадієць, 1 ізраїльтянин, 1 італієць, 1 швед. Але за цей час ми бачили тільки, як російські космонавти позують там з прапорами квазіреспублік «лнр» та «днр», а ще з прапором ВДВ. Або як під час виходу у відкритий космос вони розгорнули копію радянського «прапора Перемоги» на модулі «Наука». Для інших країн космос досі поза політикою. Але хіба дружня підтримка з орбіти це також політика? Так чи інакше, але підтримка на Землі нам зараз потрібніша. За що і дякуємо світу!

З Днем Державного прапора України! Тримаймося!

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: