SpaceX успішно запустила ракету з вантажним космічним кораблем Cygnus до МКС

Новини

Американська аерокосмічна компанія SpaceX запустила приватний вантажний корабель до Міжнародної космічної станції (МКС). Вчора, 4 серпня, відбулось два запуски ракет компанії Ілона Маска за день.

Ракета Falcon 9 з вантажним судном Cygnus стартувала зі станції космічних сил на мисі Канаверал у Флориді. Запуск мав відбутись на день раніше, проте несприятливі погодні умови стали цьому на заваді, пише OBOZREVATEL з посиланням на Space.com.

Старт космічного корабля був успішним. Приблизно через вісім хвилин після запуску перший ступінь ракети повернувся для посадки на мисі Канаверал, як і було заплановано. Потім, менш ніж через 15 хвилин після зльоту, Cygnus розгорнувся з верхнього ступеня Falcon 9 на низьку навколоземну орбіту. Проте далі у корабля виникли деякі проблеми.

“Невдовзі після запуску космічний корабель пропустив свій перший запис, через пізній вхід до послідовності запису. Маневр, відомий як цільове горіння висоти, або TB1, було перенесено на 12:34. Але його було перервано незабаром після того, як двигун запалився через низький початковий стан тиску. Проте немає жодних ознак того, що сам двигун має будь-які проблеми в цей час”, – зазначили представники NASA після запуску.

Ця місія SpaceX називається NG-21, оскільки це 21-й вантажний політ Cygnus до МКС. Судно відправили у космос з 3720 кілограмами припасів, включаючи ряд наукового обладнання. Зокрема прилад, який вивчатиме вплив космічних польотів на відновлення ДНК у коловерток. Коловертки — мікроскопічні тварини, які, як відомо, дуже стійкі до радіації. Дослідники прагнуть зрозуміти, як організмам вдається відновити свою ДНК після радіаційного пошкодження. А також у космос відправили обладнання, яке досліджуватиме, як біодрукована або сконструйована тканина печінки поводиться в умовах мікрогравітації.

Космічний літак Cygnus назвали SS Richard “Dick” Scobee на честь астронавта NASA, який керував місією STS-51-L. Скобі та його шість членів екіпажу загинули 28 січня 1986 року, коли космічний корабель “Челленджер” вибухнув незабаром після зльоту.

Запуск NG-21 став другим запуском подвійної ракети SpaceX 4 серпня. Цього ж дня перед світанком Falcon 9 запустив 23 інтернет-супутники компанії Starlink на орбіту з бази космічних сил Ванденберг у Каліфорнії.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: